A apărut prima clasare în scandalul alegerilor de la Sectorul 1. Procurorul și-a bazat decizia doar pe argumentele unui polițist

A apărut prima clasare în scandalul alegerilor de la Sectorul 1. Procurorul și-a bazat decizia doar pe argumentele unui polițist

Pas cu pas, dosarul cu privire la furtul de voturi ce ar fi fost pus în scenă la Sectorul 1 pentru victoria USR-istei Clotilde Armand, este închis. La nici opt luni după ce Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) a declinat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 o parte din dosar vizând membrii unei secții de votare, procurorul PJS1 Ion Rascotă a clasat cauza.

Pe data de 2 octombrie 2020, la scurt timp după ce presa a publicat imagini cu mai mulți USR-iști și cu procurorul PJS1 Nicolae Sprincu, în sala cu sacii de voturi de la Biroul Electoral al Sectorului 1 (condus de Sprincu), filiala din Sectorul 1 a Partidului Social Democrat a depus la SIIJ plângere penală atât împotriva procurorului, cât și împotriva liderului USR Dan Barna și a altor persoane.

Erau vizate posibile fapte de abuz în serviciu, folosirea influenței politice, sustragere sau distrugere de înscrisuri și falsificarea documentelor electorale.

La rândul ei, secția specială a deschis dosarul nr. 2194/P/2020, din care, la 28 septembrie 2021, a disociat cauza nr. 8932/P/2021 vizându-i doar pe membrii Secției de votare nr. 117 din Sectorul 1.

Ne puteți urmări și pe Google News

Colegul lui Sprincu a mers pe mâna polițiștilor

Coleg cu Nicolae Sprincu la PJ Sector 1, procurorul Ion Rascotă, și-a bazat clasarea doar pe referatul comisarului-șef Dănuț Iordache de la Secția 4 Poliție a Sectorului 1.

Deși procurorul a constatat că în urma renumărării voturilor au apărut diferențe între numărul calculat de polițiști și cel înscris în procesul-verbal al Biroului Electoral Sector 1, Iordache a propus clasarea dosarului cu simplul argument că aceste diferențe „nu sunt semnificative”.

În plus, „PSD-ul nu a fost dezavantajat la nicio categorie de vot” , mai scrie polițistul în referat, trecând sub tăcere faptul ca propriii lui colegi au descoperit diferențe în defavoarea altor partide.

Motivarea din dosarul de clasare

În motivarea sa, procurorul Ion Rascotă a constatat că numărul de voturi nu corespunde cu numărul de voturi valabil exprimate consemnat ân procesul verbal întocmit de către Biroul electoral al Secției de votare nr. 117 (580, față de 579 voturi valabil exprimate).

„În ceea ce privește diferențele dintre rezultatele obținute în urma renumărării și cele consemnate în procesele-verbale întocmite de către Biroul electoral al Secției de votare nr. 117, constătăm că acestea nu sunt semnificative.

Observăm totodată că PSD-ul nu a fost dezavantajat la nicio categorie de vot, ci dimpotrivă, la primar de sector a fost dezavantajat (aparent) cu un vot contracandidatul Armand Clotilde-Marie-Brigitte (USR). De asemenea, nici USR-PLUS (unul dintre principalii competitori) nu a fost avantajat la nicio categorie de vot”, se arată în motivarea cauzei, potrivit luju.ro.