Dacian Cioloș face praf USR-ul. Partidul e divizat, sunt grupări care vor control total

Dacian Cioloș face praf USR-ul. Partidul e divizat, sunt grupări care vor control total sursa: Arhiva EVZ

Dacian Cioloș a recunoscut că în USR există tensiuni de mult timp și că unii membri din conducerea formațiunii au tendința de a controla tot partidul. Afirmația sa este susținută și de deputatul Andrei Lupu. USR a anunțat acum două zile că alegerile pentru un nou președinte au fost devansate pentru luna iulie.

Dacian Cioloș recunoaște problemele din USR și spune că partidul era fărâmițat de mai mult timp. „Partidul din păcate, e fărâmiţat de mult timp. Trebuie să o recunosc: chiar şi după fuziune, spiritul acesta de tabere şi tendinţa unei grupări din partid să controleze tot partidul a continuat. Deciziile importante de reformare a partidului după fuziune au fost blocate de o majoritate, în Biroul Naţiona.

Partidul, din punctul meu de vedere, s-a îndepărtat - prin felul în care a funcţionat - de la valorile, principiile pentru care eu, cel puţin, am intrat în politică. Important, de acum înainte, este să vorbim de viitor, fără ranchiună, fără supărare, fiecare face politică aşa cum crede de cuviinţă. Nu mi-am dorit şi nu îmi doresc puterea de dragul puterii“, a declarat Dacian Cioloş, la Euronews România.

Alături de europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa, și Dragoş Tudorache, Dacian Cioloş și-a dat demisia din USR și a anunțat înființarea unui nou partid: Reînnoim Proiectul European al României (REPER). El a mai anunțat că nu va candida pentru o funcție de conducere în noua formațiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot mai multe acuzații

Actuala conducere a USR a fost intens criticată  și de deputatul Andrei Lupu. Afirmațiile acestuia, făcute în urmă două săptămâni, par să susțină declarațiile lui Dacian Cioloș. Andrei Lupu spune că actuala conducere se teme să pairdă controlul.

Dan Barna, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea și e deja suficient. Se tem de critica internă și soluția lor este să marginalizeze orice voce critică. Toți sunt oameni competenți și de admirat pentru activitatea și ideile lor, dar, din păcate, în interior sunt conduși de teama de pierdere a controlului. Și asta duce la abuzuri, marginalizări și excluderi.

Pentru mine e clar că în fața modului agresiv de conducere cineva trebuie să-și asume ce e mai important de spus. Îmi asum și consecințele care pot duce la excludere sau forțarea demisiei“, a susțunut Andrei Lupu, într-un interviu pentru SpotMedia.

Alegeri devansate

Președintele interimar al USR a anunțat că alegerile pentru noul lider al partidului au fost devansate pentru luna iulie, în loc de octombrie când au fost programate inițial.

„În contextul actual și în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil și un președinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aștepta până în toamnă.

Energia noastră nu trebuie irosită pe dispute interne, ci orientată 100% către lupta cu sistemul care căpușează România. Și pentru construcția alternativei la el“, a spus Cătălin Drulă.

Calendarul alegerilor interne va fi următorul: turul 1 se va desfășura între 6-10 iulie, turul 2 între 11-15 iulie și congresul online de validare a alegerilor pe 16 iulie, a anunțat USR.