Cea mai puternică explozie  nucleară din istorie. Bomba-Țar, coșmarul americanilor!

Cea mai puternică explozie  nucleară din istorie. Bomba-Țar, coșmarul americanilor!

Chiar dacă bombele aruncate de americani asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki au provocat între 129 000 și 226 000 de morți, cea mai teribilă explozie nucleară din istorie s-a produs mai târziu,în timpul Războiului Rece.

Pe 30 octombrie 1961, un bombardier Tupolev Tu-95 special modificat a aruncat asupra unei insule nelocuite din arhipelagul Novaya Zemlya o bombă nucleară în greutate de 27 de tone. Explozia a întrecut orice imaginație.

„Norii de sub aeronavă și din depărtare au fost luminați de fulgerul puternic. Marea de lumină s-a răspândit sub trapă și chiar norii au început să strălucească și au devenit transparenți. Mai jos a apărut o imensă minge portocalie strălucitoare. Mingea era puternică și arogantă ca Jupiter. Încet și în liniște a început să urce .... După ce a trecut prin stratul gros de nori, a continuat să crească. Părea să înghită tot pământul. Spectacolul a fost fantastic, ireal, supranatural”, avea să povestească ma târziu cameramanul care a filmat testul.

Bombardierul Tupolev Tu-95, care a aruncat bomba, era însoțit de un avion Tupolev Tu-16 cu motor mai mic, în care se afla echipa de filmare. Cei aflați la bordul celor două avioane erau într-un pericol imens. Inginerii sovietici care pregătiseră testul nuclear nu le dădeau mai mult de 50 la sută șanse de supraviețuire. De altfel, tocmai pentru a încerca să le mărească șansele, bomba nucleară fusese prevăzută cu o parașută urișă, astfel încât coborârea să fie mai lină, iar avioanele să aibă cât mai mult timp să se îndepărteze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa a început Războiul Rece

Planul secret al sovieticilor! URSS voia să învingă NATO printr-o apocalipsă nucleară!

Zburând cu viteză maximă, ambele avioane au reușit să se salveze, chiar dacă vopseaua albă în care fuseseră vopsite pentru protecție a ars. Avionul Tu-95 care a aruncat bomba a fost ajuns din urmă de unda de șoc, ceea ce l-a făcut să piardă aproape 3.500 de metri de altitudine. Din fericire, echipajul a reușit să reia controlul aeronavei și să aterizeze în siguranță.

La sol, șocul a fost la fel de puternic. Ferestrele caselor aflate la 900 de kilometri distanță s-au spart. Semnalul radio au fost complet întrerupt aproape o oră. Ciuperca nucleară s-a ridicat la 210.000 de metri și a putut fi văzută de la sute de kilometri.

Inginerii sovietici presupuseseră că explozia se va produce înainte de impactul cu solul, dar  mingea de foc va atinge pământul și va provoca un crater imens. Atât de mare a fost unda de șoc, încât mingea a fost împinsă în sus, fără să atingă pământul, deși explozia s-a produs la 4 000 de metri altitudine., scrie Caleb Larson pe site-ul nationalinterest.org.

Deși testul a fost secret, americanii au înțeles exact despre ce este vorba. Statele Unite aveau un avion KC-135R suficient de aproape încât să fi fost zguduit de explozie.

Pe baza datelor pe care le aveau la dispoziție, americanii au calculat puterea uriașei bombe la 58 de megatone de Trinitrotoluen (TNT). O putere teribilă dacă ne gândim că bomba de la Hiroshima avea o putere de 12 kilotone TNT, iar cea de la Nagasaki 21 de kilotone. Șocul produs la Washington de testul nuclear sovietic a fost imens. De altfel, cea mai puternică bombă nucleară produsă vreodată de americani abia atingea 25 de megatone TNT, iar testele americane nu au depășit niciodată puterea de 15 megatone TNT În 1991,  oamenii de știință sovietici au dezvăluit că instrumentele lor au indicat că Bomb-Țar (numită de ruși Ivan sau Vania) a avut o putere de 50 megatone TNT.