Evenimentul Zilei > Actualitate > Hackerii au acces la dispozitivele Apple de mai bine de doi ani
Hackerii au acces la dispozitivele Apple de mai bine de doi ani

Hackerii au acces la dispozitivele Apple de mai bine de doi ani

Hackerii au avut acces la smartphone-uri și tabletele de la Apple pentru o perioadă lungă de timp, potrivit cercetătorului de securitate de la Google, Ian Beer.

Beer face parte din echipa Project Zero, care se ocupă strict cu – „scăpările” în ceea ce priveşte securitatea – înainte să poată fi exploatate de hackeri. Aşa au descoperit unul dintre cele mai grave atacuri asupra utilizatorilor de iPhone care au existat vreodată.

Ce s-a întâmplat?

Timp de peste doi ani, hackerii, încă necunoscuţi, au exploatat o serie de vulnerabilități la dispozitivele Apple infectate cu un virus. A fost suficientă o vizită a utilizatorului pe site-ul web special pregătit ca apoi programul de spionare să transformat iPhone-ul sau iPad-ul într-un „bug„- adică să permită unui utilizator rău intenționat să ocolească controale de acces pentru a obține privilegii neautorizate.

Ce date ar putea vedea atacatorii?

Programul malware a înregistrat locația în timp real, a avut acces la fotografii, contacte și toate celelalte documente salvate în smartphone-uri și a putut citi datele stocate de aplicații. Acest lucru a afectat, de asemenea, mesagerii precum Signal, Telegram sau Whatsapp: criptarea mesajelor a rămas intactă, dar hackerii au văzut istoricul chat-ului în limbaj simplu, deoarece au preluat mesajele înainte de a fi criptate.

iPhone-urile sunt sigure acum?

Microsoft și Google au trecut pe Windows 10 și versiunile actuale pentru Android sunt mult mai sigure decât sistemele de operare de acum câțiva ani. Cu toate aceste probleme de securitate, iPhone-urile sunt încă printre cele mai sigure smartphone-uri . Spre deosebire de majoritatea dispozitivelor Android, primesc actualizări foarte dese. Când Apple detectează o vulnerabilitate, aceasta se închide de obicei foarte rapid. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru utilizatori este: instalați imediat actualizările, notează sueddeutsche.