Evenimentul Zilei > Actualitate > MIT şi ADEVĂR despre CAFELUŢA de dimineaţă. În ce condiţii cauzează dependenţă şi cât de bună e la mahmureală
MIT şi ADEVĂR despre CAFELUŢA de dimineaţă. În ce condiţii cauzează dependenţă şi cât de bună e la mahmureală

MIT şi ADEVĂR despre CAFELUŢA de dimineaţă. În ce condiţii cauzează dependenţă şi cât de bună e la mahmureală

Care sunt semnele care arată dependenţa faţă de cofeină, când să beai cafeaua ca să nu ai insomnii, cât de benefică este pentru sănătate? Răspunsuri la toate acestea şi multe altele mai jos

Mitul nr.1: Cafeina dă dependenţă
Acest mit are o parte de adevăr. Cafeina este un stimulator al sistemului nervos central, fapt ce poate duce la dependenţă fizică moderată. În cazul în care o persoană renunţă la cafeină dintr-o dată, aceasta poate da pentru câteva zile anumite stări de dependenţă cum ar fi: dureri de cap, oboseală, anxietate, iritabilitate, stări de depresie, dificultăţi de concentrare.
Renunţarea la cafeină nu are totuşi acelaşi efect ca cel al alcoolului sau drogurilor, tocmai de aceea medicii nu consideră dependenţa de cafea o problemă gravă.

Mitul nr. 2: Cafeina cauzează insomnie
Organismul uman absoarbe foarte repede cafeina, dar o şi elimină repede. Aceasta este procesată în mare parte de ficat şi are o durată scurtă de menţinere în corp. În aproximativ 5-7 ore se elimină jumătate din cantitatea de cafeină consumată. Tocmai de aceea persoanele care consumă cafea dimineaţa nu vor avea probleme de insomnie. Cei care beau băuturi cu cafeină cu mai puţin de şase ore înainte de a merge la somn, se pot confrunta cu stări de nervozitate şi afecţiuni gastro-intestinale.

Mitul nr.3: Cafeina creşte riscul îmbolnăvirii de osteoporoză, cancer sau boli de inimă
O cantitate moderată de cofeină, 300 mg (în medie trei ceşti de cafea), consumată în fiecare zi nu afectează cu nimic adulţii sănătoşi. Există însă persoane mai sensibile care pot fi afectate, cum ar fi cele cu hipertensiune şi bătrânii.
– Osteoporoza şi cafeina. Consumul ridicat de cafeină duce la cantităţi mari de calciu şi magneziu eliminat prin urină. Este recomandat ca în ceaşca de cafea să adăugaţi măcar două linguri de lapte pentru a remedia pierderea calciului. Cercetătorii au arătat că ar exista o legătură între consumul mare de cafeină şi fractura de şold la persoanele în vârstă.
– Bolile cardiovasculare şi cafeina. Hipertensiunea este asociată cu cei sensibili la cafeină. Totuşi, studiile au arătat că că nu există nicio legătură între cafeină şi bătăile de inimă neregulate, colesterolul mărit sau riscul de creştere al bolilor cardio-vasculare.
– Cancerul şi cafeina. Recenziile a 13 studii ce au implicat 20.000 de oameni au arătat că nu există nicio legătură între cancer şi cafeină. De fapt, cafeina poate avea chiar un efect protector în cazul anumitor tipuri de cancer.

Mitul nr.4: Cafeina este periculoasă pentru femeile care vor să rămână însărcinate
Mai multe studiii au arătat că nu există nicio legătură între consumul moderat de cafeină (o ceaşcă de cafea pe zi) şi următoarele: dificultăţi în a rămâne însărcinată, malformaţii din naştere, avort spontan, naştere prematură, rata scăzută de natalitate. Nutriţionista Corina Zugravu a precizat că femeile însărcinate pot să consume cafea, însă în cantităţi moderate, adică nu mai mult de o ceaşcă pe zi.

Mitul nr.5: Cafeina deshidratează
Cafeina poate cauza urinări frecvente. Totuşi, studiile în domeniu au arătat că băuturile cafeinizate nu sunt vinovate pentru efectul de deshidratare.

Mitul nr.6: Cafeina afectează copiii
Mai puţin de 300 mg de cafeină consumată zilnic nu este periculoasă pentru copii. Cea mai mare cantitate de cafeină pe care o consumă copiii se găseşte în sucurile acidulate, băuturile energizante şi ceaiuri. "Unele sucuri acidulate conţin mai multă cafeină decât cafeaua sau băuturile energizante, de aceea copiii trebuie feriţi pe cât posibil de acestea. Unul dintre efectele adverse este că pot deveni prea agitaţi", a mai spus Corina Zugravu.

Mitul nr.7: Cafeina este bună la mahmureală
Cercetările au arătat că oamenii doar cred că îi ajută cafeina atunci când sunt mahmuri, în realitate, nu are niciun efect.

Mitul nr.8: Cafeina nu aduce niciun beneficiu sănătăţii
Cafeina are puţine beneficii pentru sănătate dovedite. Cu toate acestea, un consumator de cafea va spune că este mult mai energic, concentrat şi alert când consumă această băutură. Se presupune că riscul de a suferi de urmatoarele boli este mai redus atunci când consumi cafea: Parkinson, cancer colorectal, afecţiuni ale ficatului, demenţă.
Nutriţionista contactată de noi a spus că nu trebuie să evităm total cafeaua, în cantităţi moderate, aceasta nu ne poate face niciun rău.
Beneficiile şi riscurille consumului de cafeină au nevoie de mai multe cercetări pentru a fi confirmate.