Stare critică în sistemul sanitar rural din județul Iași. Cu ce se confruntă pacienții
- Dan Gheorghe
- 2 iulie 2019, 16:16
Situația dramatică a sistemului sanitar românesc e oglindită cel mai bine în mediul rural. Cazul județului Iași vorbește de la sine. Din cele 418 localități rurale, numai 191 au cabinete medicale active. Asta înseamnă că acolo lucrează un cadru medical, cel puțin mediu.
În evidență iese mai ales statistica descrescătoare a numărului de medici de familie din zona rurală a județului Iași, cupă cum arată publicația www.ziaruldeiasi.ro.
Dacă în 2017 existau 241 de medici de familie, acum mai sunt 196. Aceștia activează în cele 191 de cabinete medicale rămase funcționale.
Colegiul Medicilor din Iași arată că la situația asta s-a ajuns din cauză că în ultimii ani s-au pensionat mai mulți medici, în comparație cu numărul celor care au intrat în sistem.
„Numărul medicilor de familie este într-adevăr în scădere în ultimii ani, asta pentru că, pe măsură ce medicii s-au pensionat, nu au mai fost medici tineri care să le ia locul.
Dacă ne uităm la situaţia din judeţ, sunt foarte mulţi medici care au vârsta de peste 60 de ani.
În viitorul apropiat, în cinci ani, noi aproximăm că va exista o lipsă de medici de familie, ceea ce este îngrijorător“, a spus Liviu Oprea, medic de familie şi totodată preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.
La această situație se referă și senatorul USR de Iași, Dan Lungu, arată sursa citată, care l-a interpelat pe ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Criza de cadre de specialitate face ca medicii din zona rurală a județului Iași, cei care încă mai activează, să fie supra-aglomerați.
Conform legii, un medic de familie ar trebui să aibă arondați cel mult 2.200 de pacienți, însă numărul optim ar fi de 1.800.
Conform datelor de anul trecut ale Direcției Județene de Statistică, în această arie administrativă trăiesc 483.943 de persoane, însemnând cei din mediul rural.
Ca atare, conform calculelor, este clar că fiecărui medic de la țară îi revin aproape 2.500 de pacienți.