DIICOT, anchetă legată de demolarea barajelor. Plângere depusă de Fechet și Burduja
- Mădălina Sfrijan
- 10 ianuarie 2025, 11:33
Cei doi miniștri au făcut plângere la DIICOT, după apariția informațiilor legate de demolarea barajelor din România. Mircea Fechet şi Sebastian Burduja au cerut ajutorul procurorilor, menționând că astfel de acțiuni pot pune în pericol securitatea națională. Totodată, ambii politicieni au cerut sancționarea celor care au răspândit informațiile false.
Mircea Fechet și Sebastian Burduja, plângere la DIICOT
Cei doi miniștri au precizat că au făcut acest demers pentru protejarea interesului naţional, precum și pentru a contracara campaniile de dezinformare lansate tot mai des în spațiul public. Mai mult, Mircea Fechet și Sebastian Burduja au cerut ca persoanele vizate să fie sancționate.
„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, şi ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, au depus o sesizare penală la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva unor persoane care au diseminat în mod intenţionat informaţii false, prin canale de presă online şi reţele sociale, referitoare la presupusa demolarea barajelor din România”, se arată în comunicat.
Informațiile au creat panică
În primele zile ale anului, în spațiul public au circulat informații legate de demolarea barajelor din țara noastră. Mai mult, sursele precizau că Ministerul Mediului ar fi emis un ordin în acest sens.
„Sesizarea penală vine ca urmare a unor ştiri false, publicate începând cu data de 6 ianuarie 2025, care pretindeau că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a emis un ordin prin care se prevede demolarea barajelor, inclusiv a celor cu rol hidroenergetic, ca urmare a unor presupuse directive şi regulamente europene”, mai arată reprezentanții Ministerului.
Totodată, acestea au fost distribuite și în mediul online. Conform miniștrilor, informațiile false au stârnit panică în rândul cetățenilor.
„În plus, aceste informaţii au fost amplificate pe reţelele sociale de diverşi utilizatori, ceea ce a generat panică şi confuzie în rândul opiniei publice”, mai arată sursa.
Mircea Fechet și Sebastian Burduja, clarificări despre proiectul controversat
Reprezentanții Ministerului Mediului au precizat că proiectul Ordin NTLH-033 reglementează gestionarea barajelor ieșite din uz.
„În realitate, proiectul de Ordin NTLH-033 reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieşite din uz, fără a afecta barajele hidroenergetice sau alte infrastructuri strategice”, potrivit Ministerului.
Proiectul de Ordin a intrat în dezbatere publică la finalul anului trecut.
„Proiectul reprezintă o actualizare succintă şi tehnică a Ordinului nr. 119/2002, care a reglementat acelaşi domeniu în ultimele două decenii. În această perioadă, nu a existat nicio situaţie în care baraje să fi fost demolate arbitrar sau fără justificare tehnică şi legală. Astfel, continuitatea reglementărilor naţionale şi lipsa unor modificări substanţiale contrazic ferm orice speculaţie referitoare la demolarea barajelor”, se mai arată în document.