Crăciun prezidențial. Cine a colindat-o pe Maia Sandu. Foto
- Ana Munteanu
- 25 decembrie 2024, 11:52
Republica Moldova. Conducerea țării a adresat miercuri mesaje de felicitarea cetățenilor cu ocazia sărbătorii de Crăciun. Oficialii au îndemnat persoanele să petreacă această sărbătoare luminată alături de familie și cei dragi. La fel, cetățenii sunt chemați să transmită mai departe frumoasele tradiții ale neamului.
„Această sărbătoare să fie un prilej de unitate și speranță”
Potrivit președintei Maia Sandu, Crăciunul este momentul care ne aduce mai aproape unii de alții, în căldura familiei și a celor dragi.
„Fie ca această sărbătoare să fie și pentru noi, ca țară, un prilej de unitate și speranță, care să ne reamintească că, prin bunătate și credință, putem construi împreună un viitor mai luminos”, a afirmat Maia Sandu.
Șefa statului a primit colindători la instituția prezidențială. „Le mulțumesc cetelor de colindători care au trecut pragul președinției în ajunul Nașterii Domnului, ca să ne bucure cu frumoasele colinde. Pentru că păstrează credința și duc mai departe tradițiile bogate ale neamului, suntem recunoscători ansamblurilor „Codrencele”, „Crenguță de iederă” și „Doina Ișnovățului”, cercului de creație „Curcubeul”, grupului de chitariști „Unflok” și corului feminin de cameră „RENAISSANCE”, și artiștilor din Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova. Crăciun fericit, dragi cetățeni!”, a subliniat Maia Sandu.
„Adunați în familie, alături de prieteni, să prețuim aceste momente unice”
Un mesaj de felicitare a fost transmis și de președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Dragi moldoveni, vă doresc să ne bucurăm de magia Crăciunului și de timpul petrecut alături de cei dragi, oriunde am fi, în casele noastre alături de copii sau peste hotare. Adunați în familie, alături de prieteni, să prețuim aceste momente unice, să ne deschidem larg inimile pentru bunătate, pentru cetele de colindători și cu dragoste și recunoștință să ne bucurăm de sărbătoarea Nașterii Domnului. Crăciun fericit!”, a spus Igor Grosu.
Crăciunul marchează naşterea lui Hristos
Tradițional, la 25 decembrie, mai mulți creștini din Republica Moldova sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou. Crăciunul marchează naşterea de acum aproximativ două mii de ani a lui Hristos și este sărbătorită de credincioşii care se conduc de calendarul gregorian.
Una din tradiția principală a Crăciunului este colindatul. Prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul și cu Steaua, se vestește Nașterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții satului cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele, gospodăriile și creștinii.
Sărbătoarea Naşterii Domnului este marcată și de împodobirea bradului de Crăciun. În vârful bradului se așează de obicei o stea, pentru a ne aminti de steaua văzută de cei trei magi.
Crăciunul pe stil vechi, după calendarul Iulian, urmează a fi sărbătorit pe 7 ianuarie. Pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a sărbători în familie, autoritățile au luat decizia de a declara zile oficiale de sărbătoare – 25 decembrie, 7 și 8 ianuarie.