Ultima vizită a lui Nicolae Ceaușescu, înaintea finalului. Decizia catastrofală într-o Românie aflată în clocot

Ultima vizită a lui Nicolae Ceaușescu, înaintea finalului. Decizia catastrofală într-o Românie aflată în clocotIran/Sursa foto: radiomoldova.md

Ceaușescu pleacă în Iran în plină Revoluție! Vizita, derulată în perioada 18-20 decembrie 1989 avea să fie ultima sa vizită externă. În mai puțin de o săptămână, liderul român avea să fie executat la zidul unei unități militare din Târgoviște.

Ceaușescu și misterul alegerii de a pleca în Republica Islamică Iran

Liderul partidului și statului român Nicolae Ceaușescu a minimalizat situația de la Timișoara. Fie nu i s-a spus adevărul, fie a decis el că ar fi fost bine să braveze. A ales să plece din țară într-un moment critic. Evident, a înflorit și o teorie a conspirației. Mulți s-au întrebat: s-a mai întors oare Ceaușescu?

Regula diplomatică spune că  vizitele de stat se negociază din timp, iar vizita din Iran nu putea face excepție, Ca o ironie a sorții, dacă Iranul a fost printre primele state care au avut relații cordiale cu Ceaușescu după 1965, tot această țară a fost și ultima care l-a găzduit în vizită oficială. Liderul român dorea să arate că în ciuda lucrurilor încercate de „agenturili străine”, încă era apreciat în lume. Ultima vizită de la Moscova avusese un rezultat pentru care calificativul dezamăgitor este un eufemism.

Ceaușescu în ARO

Ceaușescu în ARO. Sursa foto: youtube

Ceaușescu și tratativele purtate cu liderii Iranului

Fără îndoială, Ceaușescu a revăzut și a renegociat  contractele economice. Urmau, evident și  schimburile culturale. O discuție esențială o reprezentau iranienii veniți la studii medicale, inginerești. Toate aceste elemente au fost pe agena întâlnirilor oficiale. Totuși, pe  20 decembrie 1989, Timișoara se declara liberă de comunism.

Presa de la București nu discuta niciodată despre acest lucru, dar românii ascultau Europa Liberă. Situația devenise critică, la Timișoara structurile PCR încetaseră să mai existe ca forță care să conteze.

Reculegerea la mormântul lui Komeini

Liderul de la București a fost prieten cu sahul Iranului, Mohammed Rheza Pahlevi. După triumful revoluției lui Ruhollah Komeini și alungarea șahului, în 1979, Ceaușescu a menținut relația cu Iranul. Americanii care pierduseră partida în fața sovieticilor se bazau încă pe Nicolae Ceaușescu. La începutul anilor 80, a început războiul dintre Iran și Irak, finalizat în 1988. Produsele petroliere, uzinele românești construite la Tabriz în Iran sunt doar câteva aspecte ale relațiilor bilaterale indiferent de ce regim era la Teheran.

Moartea ayatollahului Komeini, liderul spiritual al Iranului a făcut ca el să aibă un cult în Iran. Ceaușescu nu putea să nu depună alături de președintele Mohhamed Rafsanjanni o coroană de flori la mormântul acestuia.