Ce se întâmplă cu mașinile clasice. Ecologismul radical al UE, tot mai contestat
- Iulia Moise
- 20 decembrie 2024, 11:26

Ecologismul radical al birocraților UE este tot mai contestat. Politicile de reducere a emisiilor de CO2 ale Uniunii Europene au dus la nemulțumiri în rândul mai multor țări producătoare de automobile.
Liderii centrelor de producție auto din Germania, Italia și Republica Cehă au presat joi Bruxellesul să renunțe la penalitățile financiare pentru producătorii auto care nu respectă țintele impuse cu privire la emisiile de CO2 ale UE, începând de anul viitor.
Ecologismul radical al UE, contestat și de Germania
Vorbind înainte de un summit al liderilor țărilor Uniunii Europene, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu are sens ca penalitpțile să se adauge dificultăților cu care se confruntă industria în acest moment.
„Comisia ar trebui, așadar, să găsească o modalitate de a se asigura că amenzile, dacă devin necesare, nu afectează lichiditatea financiară a companiilor care acum trebuie să investească în electromobilitate,” a declarat Scholz reporterilor.
Cancelarul german Olaf Scholz participă la summit-ul Uniunii Europene și al țărilor din Balcanii de Vest la Bruxelles, Belgia, pe 18 decembrie 2024.
Germania, Italia și Cehia încearcă să o facă pe von der Leyen să renunțe la amenzi
Scholz, care se află sub presiunea alegerilor anticipate din februarie anul viitor, a declarat că va discuta despre starea industriei auto din Europa cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi.
Prim-miniștrii Italiei și Republicii Cehe vor folosi de asemenea întâlnirea de joi pentru a o îndemna pe von der Leyen să renunțe la amenzile pentru producătorii auto care nu îndeplinesc obiectivele cu privire la emisiile de CO2, au declarat diplomați ai UE, vorbind sub protecția anonimatului.
Ecologismul, impus în UE cu amenzi
Producătorii europeni de automobile ar putea face față unor penalizări de aproximativ 15 miliarde de euro (15,62 miliarde de dolari) pentru neîndeplinirea obiectivelor, conform estimărilor din industrie, cel mai afectat fiind cel mai mare producător auto din regiune, Volkswagen.
Producătorii auto au avertizat cu privire la închiderea fabricilor și pierderile a mii de locuri de muncă, în timp ce se confruntă cu cererea slabă, concurența chineză și vânzările de vehicule electrice mai mici decât se așteptau.
Franța susține evitarea penalizărilor
Franța s-a alăturat și ea opoziției față de amenzi în această săptămână. Un document guvernamental, văzut de Reuters, a declarat că Parisul nu dorea să slăbească obiectivele de CO2, dar susținea o soluție pentru a evita penalizările producătorilor auto anul viitor.

Emisii. Sursa foto: Dreamstime.com
„Realitatea cu care ne confruntăm acum nu este cea pentru care ne-am pregătit inițial”, a declarat Agnes Pannier-Runacher, ministrul francez al climei, la o întâlnire a miniștrilor UE de marți, unde a fost discutat documentul.
Austria, Bulgaria, România și Slovacia nu susțin ecologismul birocraților UE
Obiectivele UE pentru 2025 stabilesc o limită de CO2 pe care producătorii trebuie să o respecte în medie în întreaga flotă de mașini pe care o vând în decursul anului. O scădere a vânzărilor de vehicule electrice ar putea crește emisiile medii ale flotei unui producător, determinându-l să nu atingă obiectivul de reducere a CO2.
Austria, Bulgaria, România și Slovacia au cerut, de asemenea, UE să reconsidere politicile de reducere a emisiilor de CO2 pentru automobile. Numai câteva țări - inclusiv Suedia, țara de origine a Volvo - s-au pronunțat în favoarea menținerii amenzilor, conform ajot.com.
Comisia Europeană a declarat într-un comunicat că va lansa un „dialog strategic” cu sectorul auto în ianuarie, „cu scopul de a propune și implementa rapid măsurile de care sectorul are nevoie urgent”.