Dosarul retrocedărilor din Mamaia. Motivul pentru care instanța a anulat condamnarea lui Dragoș Săvulescu
- Emanuel Nițulescu
- 14 decembrie 2024, 11:01
Fostul acționar al clubului Dinamo București, Dragoș Săvulescu, se află la un pas de a nu petrece nicio zi în închisoare, deși a fost condamnat la cinci ani și jumătate în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia. Decizia Curții de Apel București de vineri anulează condamnarea sa, invocând faptul că pedeapsa a fost executată în Italia.
Sentința din România, „executată” de Dragoș Săvulescu în Italia
Judecătorii români au admis contestația la executare depusă de Săvulescu, motivând că sentința din România a fost recunoscută și executată de autoritățile italiene. Aceștia au dispus anularea mandatului de executare a pedepsei și retragerea mandatului european de arestare emis pe numele său.
Potrivit instanței, "o interpretare contrară ar conduce la o ingerință în dreptul la libera circulație de care se bucură cetățenii Uniunii Europene". Curtea a subliniat că recunoașterea sentinței de către autoritățile italiene, în baza principiului încrederii reciproce, face imposibilă executarea pedepsei în România.
Măsuri judiciare favorabile
După ce a fugit în Italia înainte de pronunțarea sentinței definitive din 2019, Săvulescu a beneficiat de o serie de măsuri judiciare favorabile. Tribunalul de Supraveghere din Milano a aplicat un decret de grațiere, reducând pedeapsa inițială cu trei ani, iar restul a fost transformat într-o pedeapsă cu suspendare.
Mai mult, Dragoș Săvulescu a fost supus unor măsuri care, potrivit motivării instanței, i-au "afectat serios libertatea de mișcare". Printre acestea se numără obligația de a rămâne acasă între orele 18:00 și 8:00, de a se prezenta de trei ori pe săptămână la autorități și de a se dedica exclusiv activităților profesionale comunicate oficial, arată Newsweek.
O decizie controversată
Decizia Curții de Apel București a stârnit controverse în spațiul public, fiind percepută de mulți ca un exemplu de cum influența și resursele financiare pot înclina balanța justiției. Avocații lui Săvulescu susțin că aceasta este o victorie a drepturilor fundamentale, în timp ce criticii consideră că măsurile aplicate în Italia nu echivalează cu o pedeapsă privativă de libertate.
Mai mult, situația ridică semne de întrebare asupra eficienței mandatului european de arestare și a colaborării judiciare între statele membre ale Uniunii Europene. Decizia nu este încă definitivă, însă ea pare să consacre un precedent în care o condamnare penală poate fi evitată prin relocare strategică într-un alt stat european.
Dragoș Săvulescu a fost condamnat în 2019 în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia, o afacere care a prejudiciat statul român cu zeci de milioane de euro. Deși condamnat inițial în România, el a scăpat de executarea pedepsei după ce autoritățile italiene au refuzat cererea de extrădare.