Conflict judiciar între România și Italia. Autoritățile de la noi din țară refuză să anuleze mandatul european emis pe numele lui Dragoș Săvulescu

Conflict judiciar între România și Italia. Autoritățile de la noi din țară refuză să anuleze mandatul european emis pe numele lui Dragoș Săvulescu Sursa foto: arhiva EVZ

Dragoș Săvulescu și avocatul său italian, Liborio Di Nola, acuză statul român că nu vrea să anuleze un mandat de arestare european emis pe numele fostului acționar de la Dinamo. Avocatul explică faptul că Săvulescu și-a ispășit pedeapsa în Italia și acum este liber. Mai mult, acesta vorbește despre prevederile CEDO, potrivit cărora o persoană nu poate fi pedepsită de două ori pentru aceeași faptă.

Dragoș Săvulescu și avocatul său italian, Liborio Di Nola, au vorbit despre conflictul judiciar dintre România și Italia. Cei doi susțin că autoritățile de la noi din țară refuză să anuleze un mandat de arestare european emis pe numele fostului acționar de la Dinamo.

România a recunoscut că Italia este statul de executare al pedepsei de 5 ani și 6 luni de închisoare administrate în 2019 lui Dragoș Săvulescu. Pedeapsa fostului acționar de la Dinamo a fost redusă cu 3 ani în urma aplicării unui decret de grațiere. De asemenea, autoritățile italiene au dispus ca restul de pedeapsă să se efectueze prin probațiune, în final constatat că pedeapsa nu mai trebuie efectuată întrucât, în România, trebuia aplicată prescripția conform celor două decizii ale CCR din 2018 și 2022.

Luna trecută, Dragoș Săvulescu a depus o cerere pentru anularea mandatului de arestare european emis în 2019, însă Curtea de Apel București a respins această cerere. Motivul invocat de instanță este că justiția italiană s-ar fi substituit justiției române și nu ar fi avut dreptul să revoce condamnarea recunoscută de statul italian.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul unui interviu acordat Asociației Lumea Justiției, cei doi explică faptul că motivul invocat de Curtea de Apel București nu este fondat. Italia a recunoscut hotărârea de condamnare din România, dar, ca stat de executare, a anulat doar partea privind executarea pedepsei, a cărei executare a încetat-o în mod definitiv datorită incidentului constituțional din România, acela că trebuia să se constate intervenția prescripției, fapt ce, potrivit legii penale italiene, face imposibilă executarea unei pedepse în condiții de nelegalitate.

Dragoș Săvulescu este ispășit de pedeapsă în Italia, dar cu mandat de arestare european

Autoritățile italiene au declarat definitiv că afaceristul și-a ispășit pedeapsa. Cu toate acestea, numele său se află încă pe listă de urmăriți internațional a Poliției Române cu mențiunea existenței mandatului european de arestare emis la 7 februarie 2019. În cazul în care Dragoș Săvulescu ar părăsi Italia, el poate fi arestat oriunde în lume în baza respectivului mandat.

Liborio Di Nola, avocatul afaceristului, susține că din cauza acestui mandat de arestare european pe care autoritățile române refuză să îl anuleze, clientul său nu poate să își viziteze copiii și familia din SUA și România. Reprezentantul lui Dragoș Săvulescu aduce în discuție Drepturile Omului, care prevăd că nicio persoană nu trebuie pedepsită de două ori pentru aceeași faptă.

Avocatul a oferit, drept exemplu, un caz celebru în care o serie de înalți funcționari ai concernului german Thyssen Krupp au fost condamnați, în Italia, la pedepse de până la 13 ani închisoare, pentru producerea unui incident de munca ce a generat șapte morți. În urma procesului, autoritățile italiene au emis mandate europene de arestare pentru condamnații care s-au refugiat în țară mamă, Germania, în timpul procesului. Condamnații nu au executat nicio zi de închisoare întrucât, ca stat de executare, Germania a considerat că potrivit legii interne asemenea fapte se pedepsesc cu sancțiuni alternative. Chiar dacă Italiei nu i-a convenit acest fapt din cauza mediatizării excesive a cauzei, totuși a acceptat prioritatea dreptului european și a anulat mandatele de arestare europene.

Dragoș Săvulescu speră că va reuși în cele din urmă să anuleze mandatul de arestare european, având deschisă o cale de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție. Fostul acționar de la Dinamo nu este singurul care se confruntă cu un astfel de caz.