De ce e prăbușirea lui Bashar al-Assad o lovitură și pentru Rusia. Putin începe să își piardă speranța

De ce e prăbușirea lui Bashar al-Assad o lovitură și pentru Rusia. Putin începe să își piardă speranțaAssad și Putin/ Sursa foto captură ecran

Timp de aproape un deceniu, Rusia l-a ținut pe Bashar al-Assad la putere, dar totul s-a schimbat în ultimele zile. Damascul a căzut, președintele Siriei a fost răsturnat și a fugit la Moscova. Rusia i-a acordat azil lui Assad și familiei sale „pe motive umanitare”, potrivit agențiilor de știri ruse și televiziunii de stat.

Rusia l-a ținut pe Bashar al-Assad la putere

În câteva zile, proiectul Kremlinului în Siria s-a distrus. Căderea regimului lui Assad este o lovitură pentru prestigiul Rusiei, este de părere Steve Rosenberg, corespondent BBC la Moscova de aproape 20 de ani. Când a trimis mii de soldați în 2015 ca să-l sprijine pe președintele sirian, unul dintre obiectivele-cheie ale Rusiei a fost acela de a se afirma ca putere globală. Atunci, Vladimir Putin a avut succes și părea să fie invincibil.

Bashar al-Assad și Vladimir Putin

Sursa foto. Twitter

În 2017, Vladimir Putin a vizitat baza aeriană rusă Khmeimim din Siria și a declarat că misiunea a fost îndeplinită. În ciuda rapoartelor constante conform cărora atacurile aeriene ruse au provocat victime civile, ministerul rus al Apărării a dus presa internațională în Siria ca să asiste la operațiunea militară rusă.

De ce e prăbușirea lui Bashar al-Assad o lovitură și pentru Rusia

Jurnalistul Steve Rosenberg a povestit că un ofițer i-a spus că Rusia se afla în Siria „pe termen lung”. În schimbul asistenței militare, autoritățile siriene au acordat Rusiei contracte de închiriere pe 49 de ani pentru baza aeriană din Khmeimim și baza navală Tartus. Aceste baze au devenit noduri esențiale pentru transferul contractanților militari în și din Africa.

Bashar al-Assad

Sursa foto: Wikipedia

Declarația care anunța sosirea lui al-Assad la Moscova a menționat și că oficialii ruși au discutat cu reprezentanți ai „opoziției armate siriene”. Prezentatorul televiziunii de stat a spus că liderii opoziției au garantat securitatea bazelor militare și a misiunilor diplomatice ruse de pe teritoriul Siriei. Ministerul rus de Externe al Rusiei a declarat că bazele din Siria au fost puse „în stare de alertă maximă”, dar susține că „nu există nicio amenințare serioasă pentru ele în prezent”.

Armata siriană, criticată că n-a ripostat suficient

Assad a fost cel mai ferm aliat al Rusiei în Orientul Mijlociu. Kremlinul și-a pus toată baza în el. Duminică seara, emisiunea de știri săptămânală emblematică a televiziunii de stat ruse a criticat armata siriană pentru că nu a ripostat împotriva rebelilor.

„Toată lumea a putut vedea că situația devine din ce în ce mai dramatică pentru autoritățile siriene”, a spus prezentatorul Evgheni Kiselev. „Dar în Alep, de exemplu, s-a renunțat la poziții practic fără luptă. Zonele fortificate au fost predate una după alta și apoi aruncate în aer, în ciuda faptului că trupele guvernamentale erau mai bine echipate și depășeau de multe ori partea atacantă. Este un mister!”

Prezentatorul a adăugat că Rusia „a sperat întotdeauna la reconciliere în Siria”. Jurnalistul a conchis: „Desigur că nu suntem indiferenți la ceea ce se întâmplă în Siria. Dar prioritatea noastră este propria securitate a Rusiei – ceea ce se întâmplă în zona Operației Militare Speciale (n.r. războiul Rusiei în Ucraina)”.