Salvat de Vladimir Putin. Bashar al-Assad a primit azil la Moscova, împreună cu familia

Salvat de Vladimir Putin. Bashar al-Assad a primit azil la Moscova, împreună cu familiaSursa foto. Twitter

Kremlinul a confirmat, recent, o decizie ce ar putea avea implicații majore asupra geopoliticii din Orientul Mijlociu: președintele Vladimir Putin a decis să acorde azil fostului lider din Siria, Bashar al-Assad. Mișcarea vine după o ofensivă fulgerătoare a rebelilor sirieni care l-au înlăturat pe Assad de la conducerea țării.

Assad, însoțit de familia sa, ar fi ajuns deja la Moscova

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că această hotărâre a fost luată direct de Vladimir Putin, fără a oferi detalii suplimentare despre locul unde se află exact fostul lider sirian. În schimb, surse anonime susțin că Assad, însoțit de familia sa, ar fi ajuns deja la Moscova.

Această mișcare reprezintă o pierdere strategică pentru Rusia și Iran, care l-au susținut pe Assad în cei 13 ani de război civil din Siria. Tatăl său, Hafez al-Assad, a fost un partener important al Uniunii Sovietice, iar sprijinul pentru familia Assad a fost, timp de decenii, un simbol al influenței ruse în Orientul Mijlociu.

Viitor incert pentru bazele militare ruse din Siria

Una dintre întrebările-cheie este ce se va întâmpla cu bazele militare ale Rusiei din Siria, inclusiv baza aeriană Khmeimim și baza navală Tartous. Tartous, situată pe coasta mediteraneană, este un punct strategic pentru operațiunile militare ruse din regiune, iar pierderea acesteia ar putea diminua semnificativ capacitatea Moscovei de a-și proiecta puterea în Mediterana.

Navă rusească în portul sirian Tartus

Navă rusească în portul sirian Tartous. Foto: Arhiva EVZ

 

Kremlinul a recunoscut că Siria traversează o perioadă de „instabilitate extremă” și a subliniat necesitatea unui dialog cu toate statele regionale implicate. Cu toate acestea, nu este clar cum va fi privită prezența Rusiei de către Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupul rebel care a orchestrat înlăturarea lui Assad.

„Este prematur să vorbim despre viitorul bazelor noastre din Siria. Toate aceste aspecte vor fi discutate cu cei care vor deține puterea în regiune”, a explicat Peskov, conform Reuters.

Rusia pare să își ajusteze strategiile în Orientul Mijlociu

Decizia de a-i oferi azil lui Assad semnalează două lucruri: o pierdere temporară a influenței ruse în Siria și o încercare de a gestiona tranziția către o nouă ordine politică în regiune. În ciuda sprijinului său pentru regimul Assad, Rusia pare să își ajusteze strategiile pentru a-și proteja interesele în fața unei instabilități crescânde.

Pe de altă parte, decizia lui Putin poate fi interpretată ca o concesie făcută rebelilor sirieni și aliaților lor regionali. Totuși, aceasta rămâne o mișcare calculată, având în vedere istoricul Moscovei de a-și proteja interesele strategice în Orientul Mijlociu.