Alimentul complet, care poate fi mâncat și în post. Medic: Dați la o parte toate miturile și prejudecățile

Alimentul complet, care poate fi mâncat și în post. Medic: Dați la o parte toate miturile și prejudecățile Sursa foto: Dreamstime.com

Peștele, singurul aliment de origine animală permis în Postul Crăciunului, este considerat de Dr. Mihaela Bilic foarte „important pentru echilibrul nostru nutrițional”. Nutriționista a explicat care sunt beneficiile acestuia pentru sănătate.

Peștele poate fi consumat 15 zile din 40, în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului, peștele este singurul aliment de origine animală pe care îl poți consuma în 15 zile din 40.

Conform afirmațiilor nutriționistei Mihaela Bilic, peștele este un aliment care se digeră mai ușor și conține grăsimi benefice. Acestea sunt acizii grași mononsaturați și Omega 3, spre deosebire de carnea de animale, care este mai bogată în grăsimi saturate.

În același timp, peștele este o sursă importantă de minerale esențiale, precum zinc, iod, crom și seleniu, care sunt destul de greu de obținut din alte surse. „Joi a fost dezlegare la pește și o să mai fie și în weekend. Știați că în Postul Crăciunului, din cele 40 de zile fără produse animale, 15 sunt cu pește?

Oare peștele nu este tot carne? Se vede treaba că și religia îl tratează diferit, tocmai pentru că este atât de important pentru echilibrul nostru nutrițional.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși termenul «carne» se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește”, declară medicul nutriționist.

Peștele, un aliment complet

Suntem sfătuiți să mâncăm pește pentru că acesta conține proteine complete și se poate digera foarte ușor. Oligoelementele se regăsesc și ele în carnea de pește.

Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. E vorba de proteine complete, dar cele din pește se digeră mai ușor.

Și la capitolul grăsimi, peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne, unde predomină grăsimile saturate.

Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom”, a afirmat Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la ȘtirileProTV.

Peștele, recomandat pentru ochi, mușchi, oase și ten

Peștele este alimentul care ajută la dezvoltarea creierului și a funcției vizuale. În plus, el e recomandat pentru dezvoltarea masei osoase și musculare. Acest aliment ajută și le menținerea unui ten frumos, protejează împotriva îmbătrânirii și la ameliorarea celulitei.

„La copii, peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale, trebuie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne. În caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine.

Saramură de pește

pește la cuptor / sursa foto: dreamstime.com

La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare”, declară specialista în nutriție.

Gătirea peștelui trebuie făcută cât mai simplu

Mihaela Bilic atrage atenția că peștele este foarte bun atunci când vrem să pierdem câteva kilograme sau când vrem să ne creștem imunitatea. Nu contează ce pește mâncăm, important este să consumăm pește gătit cât mai simplu.

„Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția – combinația de proteine și grăsimi din pește elimină inflamația din organism și intensifică arderile.

Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rol în creșterea imunității, și obțineți un tablou complet al beneficiilor consumului de pește. Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel, pește să fie.

Cu cât mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură, de crescătorie, proaspăt, în conservă sau congelat.

Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cât mai simplu și mâncați-l cât mai desi”, a mai afirmat medicul nutriționist, Mihaela Bilic.