Frica de avion, eliminată cu ajutorul inteligenței artificiale. Cum vor arăta zborurile în următorii ani
- Mădălina Sfrijan
- 21 noiembrie 2024, 07:40
Milioane de oameni se confruntă cu frica de zbor sau de turbulențe. Inteligența artificială își face loc și în acest domeniu, având rolul de a elimina orice disconfort al pasagerilor.
Inteligența artificială revoluționează domeniul aviației
Turbulențele din timpul zborurilor vor deveni o amintire. De la această idee au pornit cercetătoriide la Caltech (California Institute of Technology) atunci când au pus bazele noului sistem de IA. Acesta este capabil să diminueze turbulențele într-un timp foarte scurt.
Cercetătorii americani dau asigurări că sistemul denumit FALCON înțelege principiile legate de apariția turbulențelor. Prin urmare, acesta poate acționa rapid în astfel de situații.
Poate regla stabilirea aparatului de zbor
Specialiștii de peste Ocean au folosit sistemul descoperit de Joseph Fourier, un matematician în secolul al XVIII-lea. De altfel, acesta a fost denumit după cel care a găsit formula - Fourier Adaptive Learning and Control.
Având la bază acest model, cercetătorii au transpus în reprezentările digitale toate condițiile de mișcare a vântului. Acestea pot fi folosite pentru reglarea stabilității aeronavei pe durata zborului.
Specialiștii americani au efectuat numeroase teste în acest sens, iar acestea au dovedit eficiența sistemului FALCON.
Inteligența artificială, folosită pentru reglarea stabilității avioanelor
Testele privind eficiența FALCON au fost efectuate într-un tunel în care au fost simulate condițiile de zbor. Pe parcursul acestora, fluctuații atmosferice artificiale au fost corectate prin intermediul sistemului revoluționar. Potrivit specialiștilor, FALCON a răspuns comenzilor și a stabilit aeronava în 9 minute.
Inteligența artificială a pătruns deja în domeniul aviației. În luna mai, forțele aeriene americane au testat avionul care funcționează doar cu ajutorul inteligenței artificiale. X-62A VISTA a fost proiectată ca o aeronavă de luptă și s-a dovedit că răspunde la toate comenzile primite.
Acesta a zburat „aripă la aripă” cu un avion F-16, care a avut pilot. De altfel, AI este folosită inclusiv în marile aeroporturi din lume, atât pentru recunoașterea facială, cât și pentru identificarea pasagerilor dați în urmărire.