Starmer: Trebuie să dăm tot ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga
- Iuliu Vlădescu
- 21 noiembrie 2024, 13:19
Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, a declarat marți că Ucraina trebuie să dispună de „ceea ce are nevoie” pentru a putea câștiga războiul împotriva Moscovei, fapt care a fost interpretat ca fiind cel mai clar semnal de până acum că Ucraina ar putea obține autorizația de a ataca ținte în Rusia cu rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.
Ucraina trebuie să aibă tot ce e necesar pentru a câștiga
Conferința de presă pe care locatarul din Downing Street a oferit-o de la Rio de Janeiro, unde participă la summitul G20, a coincis cu cea de-a 1000-a zi de la invazia pe scară largă a Kremlinului și, în acest sens, a subliniat că Aliații trebuie să pună Kievul în „cea mai puternică poziție posibilă” pentru a câștiga.
Marţi, președintele rus Vladimir Putin a răspuns la unda verde dată de omologul său din SUA, Joe Biden, pentru ca Ucraina să poată folosi rachete balistice ATACMS împotriva Rusiei, prin creșterea zăngănitului "sabiei" nucleare.
Dar Starmer a subliniat că „Rusia folosește o retorică iresponsabilă și asta nu ne va descuraja să sprijinim Ucraina”.
„Cea mai rapidă modalitate de a pune capăt acestui conflict este ca Rusia să înceteze, iar acesta este cel mai rapid, mai simplu și mai corect mod de a pune capăt acestui conflict”, a spus el.
Starmer ezită cu privire la rachete?
Starmer a refuzat până acum să spună dacă va acorda aprobarea Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune din arsenalul Marii Britanii pentru a ataca Rusia. Până acum, acestea au fost folosite doar pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, inclusiv în Crimeea.
Însă cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a extinde utilizarea armelor franco-britanice, care se bazează de obicei pe tehnologia americană pentru țintire, vine de departe.
Starmer îl presează de ceva vreme pe Joe Biden să-și dea aprobarea, iar acum, după ce acesta din urmă a acceptat ca sistemele americane să atace pământul rusesc, totul pare să indice că guvernul britanic îi va călca pe urme cu propriul arsenal.
Marți, premierul britanic a susținut că Ucraina trebuie „să aibă ce îi trebuie atât timp cât are nevoie”, afirmaţie percepută ca un semn că cererile președintelui ucrainean ar putea fi îndeplinite. Totuși, Starmer a refuzat să stabilească o poziție definitivă, argumentând că intrarea în „probleme operaționale” ar avea un singur câștigător: Putin.
Ucraina și riscurile escaladării
A da undă verde Kievului să folosească rachete cu rază mare de acțiune este o decizie nu lipsită de riscuri.
Una este să îi permită să tragă cu arme fabricate în Occident pentru autoapărare în interiorul Ucrainei (cum se întâmplă în prezent) și cu totul altceva să îi permită să bombardeze în interiorul Rusiei.
O greșeală de calcul – de exemplu, o operațiune cu multe victime civile – ar putea avea consecințe grave și ar putea escalada conflictul.
(Articol de Celia Maza, La Razon; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)