Studiu. Inteligența artificială aduce provocări majore în securitatea cibernetică

Studiu. Inteligența artificială aduce provocări majore în securitatea cibernetică DNSC a emis o alertă de securitate. Sursă foto: Arhiva EVZ

Inteligența artificială aduce provocări majore în securitatea IT, conform unui studiu recent. Potrivit cercetării, peste jumătate (57%) dintre specialiștii în securitate cibernetică au raportat breșe de securitate sau a unei scurgeri de date în ultimele 12 luni, înregistrând o creștere cu 6% față de anul precedent.

Inteligența artificială aduce provocări majore în securitatea IT

Un studiu global realizat un mare producător global de soluții de securitate cibernetică arată că peste jumătate (57%) dintre specialiștii în securitate IT, intervievați au întâmpinat o breșă de securitate sau o scurgere de date în ultimele 12 luni. Creșterea de 6% față de anul trecut ar avea drept cauză inteligența artificială, potrivit a 96% din respondenți.

Totodată, inteligența artificală și utilizarea tehnologiilor AI care au ca scop crearea de conţinut fals de tip deepfake constituie ar reprezenta o amenințare serioasă pentru securitatea cibernetică, consideră 36% din respondenții intervievați în cadrul studiului. Cu toate astea, 74% dintre aceștia și-au exprimat încredere în abilitățile colegilor lor de departament de a identifica un atac de tip deepfake audio sau video, în timp ce doar 21% au indicat că au îndoieli în privința capacității lor de a detecta astfel de amenințări.

Inteligența artificială

Inteligența artificială. Sursa foto: Dreamstime.com

Ce alte probleme au mai fost întâmpinate de experții în IT

Conform studiului, aproape trei sferturi dintre profesioniștii din domeniul IT (74%) au observat o intensificare a nivelului de sofisticare al atacurilor de tip phishing, acesta fiind principala amenințare în materie de securitate (33%). Pe locul doi se situează vulnerabilitățile software și amenințările zero-day (32%), iar pe locul trei se află atacurile de tip ransomware (29%).

Ne puteți urmări și pe Google News

În legătură cu amenințările din ce în ce mai complexe îndreptate împotriva mediilor cloud, 39% dintre cei chestionați au exprimat îngrijorări cu privire la politicile de gestionare a identității și accesului (IAM), în timp ce riscurile de conformitate au fost menționate de 38% dintre respondenți.

Între principalele provocări identificate la nivelul organizației Bitdefender, cea care a și realizat acest studiu, se numără:

  • respectarea regulilor și normelor din domeniu (28%),
  • extinderea capacitatăților pe diverse medii (27%)
  • incompatibilitatea cu alte soluții de securitate (25%).

De asemenea, conform rezultatelor studiului, mai puțin de jumătate dintre specialiștii IT (45%) au declarat că efectuează audituri și evaluări în mod regulat. În același timp, 57% dintre aceștia efectuează monitorizări ale riscurilor la nivel intern, iar 42% utilizează serviciile experților în domeniu.

Pe lângă inteligența artificială și alți factori pun în pericol domeniul securităţii cibernetice

În afara inteligenței artificiale și altor factori care amenință securitatea cibernetică, există o altă provocare persistentă în acest domeniu: lipsa resurselor umane. Astfel, trei din cinci specialiști în securitate IT (64%) au indicat intenția de a-și schimba locul de muncă în următoarele 12 luni, cifră în creștere față de studiul de anul trecut. Această situație este legată de faptul că 70% dintre aceștia au menționat că sunt nevoiți să lucreze în weekend-uri din cauza provocărilor de securitate cu care se confruntă companiile lor.

„Indiferent de industrie, companiile se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite cauzate de creşterea suprafeţei de atac, a vulnerabilităţilor zero-day, a configuraţiilor greşite din cloud şi a noilor ameninţări generate de AI. Rezultatele acestui studiu evidenţiază necesitatea unei abordări de securitate cibernetică care include prevenirea ameninţărilor, protecţie, detecţie şi răspuns la incidente în toate mediile, inclusiv la nivelul infrastructurii cloud, a serviciilor şi a lanţurilor de aprovizionare. Obiectivul unei securităţi cibernetice eficiente nu este doar stoparea atacurilor, dar şi scăderea riscurilor şi optimizarea resurselor (oameni şi tehnologii) pentru a reduce presiunea asupra echipelor de securitate", a declarat Andrei Florescu, preşedinte şi general manager pentru soluţii de business în cadrul Bitdefender.

Studiul a fost realizat de Bitdefender în colaborare cu Censuswide, pe un eșantion de peste 1.200 de profesioniști în securitate informatică, în perioada martie - mai 2024. Respondenții ocupă diverse poziții, inclusiv manageri și directori de securitate a informațiilor (CISO), în companii cu peste 1.000 de angajați din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Singapore.