Putin amenință SUA cu noua doctrină nucleară

Putin amenință SUA cu noua doctrină nuclearăVladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Președintele rus Vladimir Putin a redus marți pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale, iar Moscova a declarat că Ucraina a lovit adânc în interiorul Rusiei cu rachete ATACMS fabricate în SUA.

Noua doctrină nucleară rusă, aprobată de Putin

Putin a aprobat schimbarea, la câteva zile după ce doi oficiali americani și o sursă familiarizată cu decizia au declarat duminică faptul că administrația președintelui american Joe Biden a permis Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi adânc în Rusia.

Rusia a avertizat Occidentul timp de luni de zile că, dacă Washingtonul permite Ucrainei să lanseze rachete americane, britanice și franceze adânc în Rusia, Moscova va considera acei membri NATO ca fiind direct implicați în războiul din Ucraina.

Noua doctrină nucleară rusă, care stabilește un cadru pentru condițiile în care Putin ar putea ordona un atac din cel mai mare arsenal nuclear din lume, a fost aprobată de el marți, conform unui decret publicat.

Un atac nuclear ca răspuns la un atac convențional asupra Rusiei, poate fi făcut conform noii doctrini nucleare

Analiștii au declarat că cea mai mare schimbare a fost că Rusia ar putea lua în considerare un atac nuclear ca răspuns la un atac convențional asupra Rusiei sau a aliatului său Belarus care „a creat o amenințare critică la adresa suveranității și (sau) integrității teritoriale” a acestora.

„Imaginea de ansamblu este că Rusia își reduce pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la un posibil atac convențional”, a declarat Alexander Graef, cercetător senior la Institutul pentru Cercetarea Păcii și Politica de Securitate de la Universitatea din Hamburg.

Putin este principalul decident în utilizarea arsenalului nuclear al Rusiei

Doctrina anterioară, conținută într-un decret din 2020, spunea că Rusia poate folosi arme nucleare în cazul unui atac nuclear din partea unui inamic sau a unui atac convențional care amenința existența statului.

Consiliul Național de Securitate al SUA a declarat că nu a văzut niciun motiv pentru a ajusta postura nucleară a SUA. Împreună, Rusia și SUA controlează 88% din focoasele nucleare ale lumii.

Noua doctrină nucleară poate fi aplicată imediat

Noua doctrină face ca orice atac al unei puteri non-nucleare susținut de o putere nucleară ar fi considerat un atac comun, iar orice atac al unui membru al unui bloc militar ar fi considerat un atac al întregii alianțe.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lovit regiunea Briansk a Rusiei cu șase rachete și că sistemele de apărare aeriană au interceptat cinci dintre acestea și au avariat una.

„Vom considera aceasta ca o fază calitativ nouă a războiului occidental împotriva Rusiei și vom reacționa în consecință”, a declarat ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, în engleză, adăugând că personalul și datele din SUA trebuie să fi fost folosite în atacul ATACMS asupra Rusiei.

Rusia, reacție la atacurile cu rachete ATACMS

Lavrov a spus că Rusia va face tot posibilul pentru a evita un război nuclear și a subliniat că Statele Unite au fost cele care au folosit arme nucleare împotriva orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în 1945.

În cea de-a 1.000-a zi a războiului din Ucraina, Rusia a inclus, de asemenea, o definiție mai largă a datelor care ar putea fi folosite pentru a indica faptul că Rusia era sub un atac masiv din partea avioanelor, rachetelor de croazieră și aeronavelor fără pilot.

Războiul intră în ceea ce unii oficiali ruși și occidentali spun că ar putea fi ultima și cea mai periculoasă fază, în timp ce forțele Moscovei avansează cu cea mai rapidă viteză de la primele săptămâni ale conflictului, iar Occidentul se gândește la cum se va încheia războiul.

Diplomații ruși afirmă că un conflict armat direct între puterile nucleare nu poate fi subestimat

Diplomații ruși spun că criza este comparabilă cu Criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri ale Războiului Rece s-au apropiat cel mai mult de un război nuclear intenționat, și că Occidentul greșește dacă crede că Rusia va ceda în privința Ucrainei.

Kremlinul a declarat că Rusia consideră armele nucleare un mijloc de descurajare și că textul actualizat avea scopul de a clarifica potențialilor dușmani inevitabilitatea represaliilor în cazul în care aceștia ar ataca Rusia.

Rachete ATACMS

Rachete ATACMS / Sursa foto: Wikipedia

„Acum, pericolul unui conflict armat direct între puterile nucleare nu poate fi subestimat, ceea ce se întâmplă nu are analogii în trecut, ne aflăm într-un teritoriu militar și politic neexplorat”, a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe al Rusiei responsabil cu controlul armelor și relațiile cu SUA.

Ultima doctrină nucleră fusese semnată în septembrie

Principalele modificări ale doctrinei nucleare au fost semnalate de Putin în septembrie.

Întrebat dacă publicarea decretului a fost legată de decizia Washingtonului de a permite Ucrainei să lanseze rachete americane adânc în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că doctrina a fost publicată într-un „timp util”, conform business-standard.com.

„Descurajarea nucleară are ca scop asigurarea faptului că un potențial adversar înțelege inevitabilitatea represaliilor în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi”, a declarat Peskov.

Ne puteți urmări și pe Google News