Datoria publică a țării, creștere alarmantă. Ce îi așteaptă pe români

Datoria publică a țării, creștere alarmantă. Ce îi așteaptă pe româniBNR. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Vechea problemă a țării noastre continuă să se adâncească. Conform celor mai recente date, datoria publică a României a crescut semnificativ față de anul trecut.

Ce datorie are România în prezent

De-a lungul anilor, guvernele au contribuit la creșterea datoriei publice a României. La finalul lunii august, Ministerul Finanțelor a publicat ultimele cifre privind această problemă majoră a țării.

Astfel, aceasta a ajuns la pragul de 886,9 miliarde de lei. Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de 102,6 miliarde de lei.

Creștere îngrijorătoare

Conform datelor recente, această datorie a trecut de 52,7% din PIB, fiind luat în considerare un PIB de 1.684,3 miliarde de lei. La sfârșitul anului 2023, aceasta reprezenta doar 48,9% din PIB.

Bani

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Actualul guvern nu a atins estimările făcute în primele luni ale anului. Astfel, deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% din PIB. Potrivit experților, acesta nu ar trebui să depășească 5,7%.

România are o datorie uriașă

Din totalul de 886,9 miliarde de lei, datoria în lei ajunge la 426 de miliarde. În schimb, cea în euro a atins pragul de 376,9 miliarde de lei, echivalentul a 75,8 miliarde de euro.

Datele arată că țara noastră s-a îndatorat cu 82,6 miliarde de lei, respectiv 18,3 miliarde de dolari.

Totodată, cea mai mare parte a acesteia este pe termen mediu şi lung. În total, 831 de miliarde de lei din 886,9 miliarde de lei.

Suma a crescut semnificativ în ultimii cinci ani. La sfârșitul anului 2019, înainte de pandemie, atingea 372 de miliarde de lei. Spre deosebire de anul 2019, creșterea este de 138%. Potrivit analiștilor economici, creșterea explozivă a avut loc într-un timp foarte scurt.

Situația s-a agravat de-a lungul anilor în care Executivul a fost condus de Orban, Cîţu, Ciucă şi Ciolacu. Având în vedere că deficitul bugetar nu poate fi redus într-un timp foarte scurt, datoria ar urma să crească tot mai mult, spun analiștii.

De altfel, dobânzile achitate în acest sens sunt tot mai usturătoare.