Cum să cureți cartofii rapid și eficient. Tehnica marilor bucătari
- Emma Cristescu
- 28 octombrie 2024, 12:07
Cei mai mari bucătari au explicat cum putem curăța cartofii rapid. Există mai multe variantele și toate sunt eficiente. Cheia pentru a curăța cu ușurință cartofii este decojitorul. Asigură-te că ai un curățător de legume ascuțit și pune fiecare cartof pe un tocător, apoi curăță de coajă.
Cum să cureți cartofii rapid
Acele decojitoare clasice din metal pe care le găsești în supermarketuri sunt foarte bine. Dacă faci mulți cartofi, poți să îți cumperi unul mai performant. Există și aparate speciale în care înfigi câte un cartof, apoi cu simpla apăsare a unui buton, o lamă specială curăță coaja cartofului. Trebuie doar să schimbi cartoful.
O altă soluție este să fierbi cartofii. Într-un vas, pune apă pe foc și las-o să dea în clocot. Când observi bule care ies la suprafață, trebuie să pui cartofii, cu tot cu coajă. Lasă-i să fiarbă 45 de minute. Apoi, trebuie să îi lași să se răcească. Poți să-i răcești și cu ajutorul apei cu gheață. Pune-i într-un bol cu apă și gheață. Apoi, îndepărtează coaja cu mâna.
Dacă nu te grăbești foarte tare, poți să-i cureți cu cuțitul. Aceasta este metoda clasică și se folosește și restaurantele de lux.
Ce beneficii au cartofii
Datorită conținutului de substanțe nustritive, minerale, vitamine și antioxidanți, cartofii au multe beneficii în menținerea sănătății, atunci când sunt consumați cu moderație și gătiți corespunzător. Ei au un efect antiinflamator.Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la menținerea sănătății oaselor. Fierul și zincul joacă roluri cruciale în producerea colagenului.
Recomandările medicilor
Medicii ne recomandă să nu consumăm cartofi încolțiți sau care au modificări de culoare în verde. Aceste caracteristici sunt indicatori ai prezenței solaninei, un compus toxic, care poate cauza probleme circulatorii și respiratorii, dureri de cap, crampe musculare și diaree. Femeile însărcinate sunt sfătuite să mănânce cartofi făcuți la abur, copți, la cuptor sau fierți.