Turiști rătăciți în Piatra Craiului, salvați după 12 ore. Misiune riscantă a salvamontiștilor

Turiști rătăciți în Piatra Craiului, salvați după 12 ore. Misiune riscantă a salvamontiștilorSursa foto: Facebook

Trei persoane s-au rătăcit în Piatra Craiului, după ce s-au separat de grup.  Salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş au fost mobilizați în urma unui apel la 112. Timp de 12 ore, aceștia au intervenit pentru salvarea acestora.

Turiști salvați din Piatra Craiului

Cele trei persoane s-au desprins de grup într-o zonă extrem de dificilă și au rămas blocați. Apelul la 112 a fost efectuat  cu întârziere. Totodată, salvatorii nu au fost informați că unul dintre turiști are entorsă.

La această misiune au luat parte mai mulți salvamontiști şi jandarmi montani din Argeş.

Blocați într-o zonă periculoasă

Pe lângă faptul că nu le-ar fi oferit salvatorilor toate detaliile, turiștii în cauză nu aveau nici echipament pentru a urca pe un un traseu montan. Mai mult, persoanele rătăcite nu ar fi apelat serviciul de urgență în momentul în care au rămas blocate. Conform salvamontiștilor, acestea au așteptat să ceară ajutorul celorlalți turiști din grup.

„Grup de trei persoane se desprinde dintr-un grup mai mare care făcea Creasta Sudica şi coboară prin Poiana Închisă ca să "scurteze", neştiind în ce intră. Nu au hamuri, nu au căşti, se blochează psihic la intrarea in Padina Lăncii dar nu sună la 112 ci aşteaptă să treacă grupul lor pe poteca din Marele Grohotis, îi anunţă prin strigăte ca nu pot coborî, iar aceştia hotărăsc să sune, totul cu întârziere, ceea ce ne bagă în noapte. Colegii noştri au ajuns la ei şi au început extragerea, care necesită manevre de lansare controlată pe zona de abrupt în rapeluri succesive până în poteca (aprox 400 m diferenţa de nivel)”, au transmis salvamontiştii.

Piatra Craiului

Sursa foto: Facebook

Misiune periculoasă în Piatra Craiului

În plus, salvamontiștii susțin că liderul grupului ar fi acceptat scindarea acestuia în zona periculoasă. Totodată, persoanele fără experiență au fost lăsate„să intre în Abruptul Vestic al Pietrei Craiului, fără să-i însoţească”.

„Încă o noapte cu alarmarea colegilor de acasă (Salvamont Câmpulung şi Salvamont Zărneşti) din cauza unor decizii cel puţin ciudate ale liderului/ghidului/ organizatorului:

1. Duce oameni fără experienţă în zonă dificilă;

2. Consimte scindarea grupului, cei trei turişti total nepregătiţi tehnic/fizic/psihic ajungând singuri în zonă de abrupt, dificilă, nemarcată;

3. Cu toate că erau in mod clar incapabili să coboare, nu au sunat din timp la 112 (ceea ce ar fi dus la o extracţie cu elicopterul care s-ar fi terminat pe zi) ci au aşteptat să vadă trecând grupul care se întorcea prin Valea Urzicii, cărora le-au comunicat că sunt in dificultate şi unul dintre componenţii grupului anunţă 112!

4. Nu se comunică la 112 faptul că una dintre persoane are entorsă de gleznă, iar cealaltă intra deja în hipotermie!Un lung şir de erori majore, care puteau face ca totul să se termine mult mai rău”, au anunțat aceștia.

Revista presei