Războiul ciudat adâncește misterul celui de Al Doilea Război Mondial

Războiul ciudat adâncește misterul celui de Al Doilea Război Mondial

Războiul ciudat adâncește misterul celui de Al Doilea Război Mondial. Pur și simplu, Marea Britanie și Franța nu atacă Germania până în 1940, când Germania le lovește! Asta nu înainte de a fi ocupat state importante din Europa Occidentală

Războiul ciudat! Hitler aplică Blitzkrieg. La Londra și Paris este liniște

Când blindatele lui Guderian și ale lui Stalin fac legea în Polonia lunii septembrie 1939, Franța, Marea Britanie asistă la spectacol. Declaraseră război Germaniei dar nu au atacat! Toată iarna 1939-1940, pe Frontul de Vest a fost liniște!  Au căzut Belgia, Olanda, Norvegia, Danemarca iar la Londra și Paris a fost liniște!

Mai mult decât atât, Hitler a permis ca trupele engleze de la Dunkerque să se retragă deși aceste trupe puteau fi masacrate sau transformate în prizonieri de război.  Britanicii acceptă ca polonezii să intre în rândurile armatei regale, să fie instruiți în formațiuni etnice de refugiați. Statele Unite ale Americii erau liniștite. Aristotel Onassis chiar asigura livrări de produse din SUA, spre Germania cu flota sa. Nici SUA nici Grecia nu aveau probleme cu Germania nazistă.

Războiul ciudat -  deconturi: Parisul cade, Anglia e bombardată

În vara amului 1940, războiul ciudat își arată „roadele”: Franța este îngenuncheată de Germania iar Anglia va avea parte de zile grele. Ne referim aici la bombardamentele germane din Bătălia Angliei care durează până în toamna anului 1940. În Balcani, România este sfârtecată de vecini: Ungaria, Bulgaria, URSS. Totul, evident, sub ocbii îngîduitori ai lui Hitler și Mussolini. Aceștia doi arbitrează cedarea Nord-Vestului Ardealului. Asistă binevoitori la cedarea Cadrilaterului.

Din toamna anului 1940, Italia atacă Grecia din Albania. Grecii rezistă iar Hitler sare în ajutorul lui Mussolini. Practic, Balcanii au fost „burta moale a crocodilului”. Așa o numea Winston Churchill. Dar oare de ce Hitler se avântă în Balcani până în aprilie 1941? A fost și aici o abordare ciudată. În primul rând, își mișcase trupele în Vest. Africa, în Balcani.  Avea nevoie de ele să atace URSS și totuși, Hitler nu atacă URSS în aprilie 1941.

Turcia și Japonia joacă oscilant

Japonia are partea ei în războiul cindat. Are pact de neagresiune cu URSS. Turcia e neutră, chiar dacă e binevoitoare cu Hitler. Adică Japonia putea ataca din Manciuria, URSS și nu o va face. Sorge, spionul sovietic din Tokyo a raportat iar Jukov în 1941, în toamnă-iarnă ia divizii sovietice din coasta japonezilor și le mută la Moscova apoi din 1942, la Stalingrad.

Războiul ciudat a fost și atunci când Hitler a făcut praf Grecia și Iugoslavia. Și-a fragmentat și mai mult trupele, iar asta l-a costat. A amânat atacarea URSS cu 7 săptămâni.

Sursa foto: Arhivă

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei