Mulți români sunt fani și au zi de zi pe masă așa ceva. Este otravă cu lingura
- Andrei Arvinte
- 19 octombrie 2024, 10:31
Otravă la plic, asta sunt supele instant din comerț. Cel puțin așa susține jurnalistul Dragoș Pătraru, care atrage atenția asupra problemelor de sănătate pe care le pot cauza aceste prafuri.
Dragoș Pătraru susține că tinerii preferă mâncarea instant din lene sau din lipsă de timp, dar și din lipsa lipsa de educație cu privire la sănătate, în familie și în școala românească.
Alimente hiperprocesate
"Dacă ar ști cât de rău le fac pe termen mediu și lung aceste alimente hiperprocesate… Oamenilor nu le-ar mai fi lene și și-ar face timp să caute o supă decentă sau să-și facă una", a spus el în emisiunea Starea Sănătății.
Dragoș Pătraru nu își explică de ce lumea acceptă gustul pe care îl are supa instant. "Poate nu v-au gătit părinții sau bunicii, când erați mici", spune el, precizând că a gustat și el "acum vreo 20-25 de ani" și i s-a părut că "are gust de orice altceva, nu de supă".
Unele dintre mărci au ingredientele pentru fidea și pe cele pentru supa instant, separat. "Nu sunt bune, dar cel puțin nu am folosit lupa să vedem ingredientele", spune realizatorul tv.
Cel mai utilizat este glutamatul de sodiu
Într-un articol publicat de MDPI Foods, de Niebla Canelo și colaboratorii, după analiza a 130 de sortimente de noodles și supă instant, se menționează faptul că există câteva ingrediente de bază: tăiței, legume deshidratate, carne, dar și numeroși aditivi alimentari.
"Cel mai utilizat este glutamatul de sodiu. Avem destul de multe cu aditivi, cu potențiatori de gust, cu nume care mă vor pune serios la încercare”, a glumit amar Dragoș Pătraru.
El spune că ingredientele pentru o supă făcută în casă costă 19 lei și că ne-ar ajunge aproximativ cinci zile. "Deci prețul este unul avantajos. Reduceți la minimum fast food-ul, semipreparatele și instantele și gătiți acasă mâncare adevărată, pe care corpul vostru o recunoște. Toate astea pentru sănătatea și longevitatea dumneavoastră”, a mai spus Dragoș Pătraru, potrivit Cancan.ro.