Judecătorul Dan Enescu, soluție catastrofală pentru DNA în dosarul lui Tăriceanu

Judecătorul Dan Enescu, soluție catastrofală pentru DNA în dosarul lui Tăriceanu sursa: Arhiva EVZ

Judecătorul Dan Enescu de la Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre care demontează din temelii construcția Direcției Naționale Anticorupție din dosarul Microsoft, în care procurorii s-au trezit, în 2021, să îl trimită în judecată pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu pentru o pretinsă luare de mită săvârșită în 2008, în legătură cu licențele Microsoft.

Dan Enescu, soluție catastrofală pentru DNA

Acuzații pentru care – reține Înalta Curte în Sentința nr. 476 pronunțată în dosarul nr. 619/1/2021, pe care Lumea Justiției o prezintă în exclusivitate – „nefiind dovedite acțiunile specifice elementului material al infracțiunii de luare de mită, Înalta Curte nu poate dispune o altă soluție, decât aceea de achitare”.

Hotărârea pronunțată de Completul format din judecătorii Dan Andrei Enescu, Lia Savonea și Adriana Ispas de la Înalta Curte de Casație și Justiție demontează încă din faza fondului, ceea ce se va întâmpla și în apel, croșetarea DNA din dosarul Microsoft, început de procurorul Marius Bulancea și finalizat de procuroarea Delia Maria Ciurariu. În acest dosar, fostul premier Tăriceanu a fost acuzat că a primit de la Fujitsu Siemens GMBH Austria 800.000 de dolari, prin intermediul lui Petru Berteanu, pentru a susține adoptarea unor hotărâri de guvern favorabile companiei care livra în România licențele Microsoft folosite în instituții.

Călin Popescu Tăriceanu,

Călin Popescu Tăriceanu. Facebook

Cerințele DNA din sala de judecată

DNA a cerut în sala de judecată să se constate că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, reprezentat la Înalta Curte de avocatul Flavius Radu, a săvârșit infracțiunea de luare de mită, dar că a intervenit prescripția. DNA a cerut să se confiște suma de bani reținută în dosar cu titlu de prejudiciu. Cu toae acestea, Înalta Curte a dispus, prin Sentința nr. 476/10.10.2024, achitarea și ridicarea sechestrului pe imobilele deținute de Călin Popescu Tăriceanu.

în Sentința nr. 476/2024 judecătorii Dan Enescu, Lia Savonea și Adriana Ispas au stabilit că din probatoriul administrat în cauza în timpul cercetării judecători nu reiese că fostul premier Tăriceanu ar fi solicitat, prin intermediul lui Petru Berteanu, de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu Siemens Computers Gmbh "plata unui procent din încasările realizate de către aceștia în urma contractului încheiat în anul 2004 pentru utilizarea licențelor Microsoft de către instituțiile publice din România".

Direcția Națională Anticorupție

DNA. Sursa foto: Facebook

Nu reiese nici faptul că Tăriceanu și-ar fi depășit atribuțiile de prim-ministru atunci când a adoptat Hotărârile de Guvern privind achiziția de licențe Microsoft: "Nu rezultă că inculpatul Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu ar fi exercitat alte atribuții decât cele care îi reveneau în funcția publică pe care acesta o ocupa la momentul respectiv, Primul Ministru al Guvernului României, activitatea acestuia fiind determinată de contractele încheiate în mod valabil de statul român cu societățile comerciale pentru utilizarea licențelor Microsoft pentru programele de calculator utilizate de către instituțiile publice".

Nu se poate susține teza DNA

Judecătorii ICCJ au reținut și faptul că nu se poate susține teza DNA, potrivit căreia consultantiile electorale au fost acordate de Tal Silberstein și Arthur Finkelstein, consultanți electorali străini, exclusiv în favoarea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, probele administrate relevând că de aceste servicii au beneficiat, în cadrul campaniei electorale din anul 2008, atât Partidul Național Liberal, al cărui președinte era Călin Popescu Tăriceanu, cât și acesta, „fără să existe vreo relație contractuală directă între inculpat și societatea comercială la care era acționar martorul Tal Silberstein”.

ICCJ a reținut și că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu „nu a solicitat direct sau prin intermediul altor persoane plata unei sume de bani pentru realizarea plăților rezultate din contractul inițial încheiat intre Guvernul României, prin împuternicitul sau Secretariatul General al Guvernului (SGGR), și Microsoft Ireland Operation Limited, prin împuternicitul sau Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria (FSC), ori a celor rezultate în urma încheierii actelor adiționale, negocierea purtându-se între martorul Bogdan Teodorescu și Viktor Malinowski”, potrivit Luju.

Revista presei