Călin Popescu Tăriceanu, manechinul care a urcat pe podiumul politic

Călin Popescu Tăriceanu, manechinul care a urcat pe podiumul politic Călin Popescu Tăriceanu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu s-a născut la 14 ianuarie 1952 la București. Mama sa era grecoaică de origine. Se numea Alexandrina Louise Athanasiade.

Tatăl lui Tăriceanu a fost inginerul Popescu-Tăriceanu. Bunicul matern al tânărului Călin Anton a fost Gheorghe Athanasiade, primul importator atestat de automobile din România, pasiune și funcție căreia i se va dedica și nepotul său la începutul anilor 90.

Mama viitorului premier Călin Popescu Tăriceanu a divorțat și s-a recăsătorit cu marele istoric și politician liberal, teoretician al liberalismului post-decembrist, Dan Amedeo Lăzărescu.

Călin Popescu Tăriceanu a absolvit Colegiul Sfântu Sava din București în 1971. În ultimul an de liceu, a pozat ca manechin de haine în celebra revistă „Modern”, de altfel, unica revistă de profil din România socialistă. A fost abordat de un cunoscut al marii creatoare de modă Zina Dumitrescu (ea conducea Casa de Modă Venus) în timp ce Zina Dumitrescu, redactorul de la revista Modern (o prietenă a Zinei) și doi bărbați se plimbau pe Calea Victoriei și de departe l-au văzut pe Călin, alături de un coleg.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: libertatea

Călin Popescu Tăriceanu a fost manechin

În 1971, Călin Popescu Tăriceanu încasa 250 lei, conform ziarului Libertatea pentru pozele efectuate în studioul foto. A fost unica experiență de model masculin.

În 1976, Călin Popescu Tăriceanu devenea inginer absolvent al Facultății de Hidrotehnică din cadrul Univeristății Tehnice de Construcții București (pe atunci Institutul de Construcții). Și-a continuat studiile cu un master în Matematică și Informatică absolvit în 1981, la Universitatea din București.

Viitorul premier a lucrat ca inginer în cadrul Consiliului Național al Apelor, filiala Argeș (1976-1977),  apoi ca inginer la Trustul de Construcții Industriale București (1977-1979. A devenit apoi asistent universitar la Facultatea de Hidrotehnică din București, unde a lucrat între anii 1980 și 1991.

Dintre absolvenții săi cei mai cunoscuți care au avut la el lucrarea de licență, s-a numărat îndrăgitul cântăreț de la Holograf, Dan Bittman.

În anul 1990, a fondat Radio Contact, pe care l-a condus ca director general până în 1996. A devenit membru fondator al PNL și lider al PNL Aripa Tânără până în 1992.

La apogeul politic a ajuns prim-ministru

Între 1990  și 1992 a fost deputat de Arad în primul Parlament bicameral de după 1989, rezultat din alegerile din 20 mai 1990.

Din 1993, a devenit partener asociat al Automotive Trading Services, importatorul oficial al mărcii Citroen în România, după care a fondat și prezidat Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile, a fost fondator al Clubului Român de Presă.

În 1996, a devenit deputat de București în cadrul CDR (în care era și PNL alături de PNȚCD). Între 12 decembrie 1996 și  5 decembrie 1997, Călin Popescu Tăriceanu a deținut funcția de ministru de stat, Ministrul Industriei și Comerțului în Guvernul Victor Ciorbea.

Așadar, Călin Popescu Tăriceanu, din 1996, venind din mediul privat, urcă treptele politice, impunându-se prin stilul de „politician altfel” decât generația post-totalitară Ion Iliescu, Petre Roman, Theodor Stolojan, Adrian Năstase etc. Va face parte din categoria politicienilor cu adevărat „postdecembriști” alături de Traian Băsescu și alți lideri politici.

Călin Popescu Tăriceanu a fost pasionat de automobilele de epocă, dar mai ales de motociclete.

În perioada guvernării Năstase (2000-2004), Călin Popescu Tăriceanu va urca treptele până la asumarea șefiei PNL, în 2004, punând bazele Alianței DA alături de Președintele PD, Traian Băsescu.