Veste mare pentru cei ce stau la bloc. Va fi gratuit!

Veste mare pentru cei ce stau la bloc. Va fi gratuit! Blocuri reabilitate. Sursa foto: facebook

Se modifică legislația privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Asociațiile de proprietari au numai de câștigat dacă noul proiect de lege va trece de Camera Deputaților.

Proiectul a fost adoptat, ieri, de Senat, iar acum urmează să ajungă la votul deputaților. Acesta prevede ca asociațiile de proprietari să nu mai fie obligate să suporte o parte din costurile cu izolarea termică a blocurilor.

Ele vor putea fi exceptate de la plata cotei de contribuție, ce nu poate fi mai mică de 10% din costul lucrărilor, iar costurile vor fi suportate de bugetul local.

Primăriile acoperă costurile de izolare a blocurilor

“Cota de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari poate fi asigurată integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație”, se precizează în document.

Până acum, autoritățile administrației publice locale puteau acoperi, la cerere, cota de contribuție a proprietarilor pentru lucrările de izolare termică a blocurilor, informează avocatnet.

Blocuri reabilitate

Blocuri reabilitate. Sursa foto: facebook

Banii nu vor mai fi recuperați de autorități

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului de lege spun că "modificarile frecvente ale legislafiei in domeniu, coroborate cu incoerența în stabilirea surselor și a modului de finanțare a lucrărilor de reabilitare și necorelarea cu nivelul resurselor disponibile care trebuiau sa fie asigurate de la bugetul de stat duc la încetinirea sau chiar la blocarea acestui program".

De asemenea, ”oferirea posibilității consiliilor locale de a prelua integral, de la bugetul local, plata cotei de contribuție datorate de asociațiile de proprietari va reduce sentimentul de inechitate socială și poate conduce la deblocarea acestui program și, implicit, la atingerea țintelor pe care România și le-a propus”.

Revista presei