Reabilitarea termică a blocurilor din fonduri europene nerambursabile. Veste uriașă pentru români

Reabilitarea termică a blocurilor din fonduri europene nerambursabile. Veste uriașă pentru români Sursa foto: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis a promulgat, joi, o lege mult așteptată și anume: reabilitarea termică a blocurilor din fonduri europene nerambursabile. Mai exact, actul normativ prevede că pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor să fie folosiţi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, şi mai puţini din bugetele locale sau cele ale asociaţiilor de proprietari.

Klaus Iohannis a promulgat legea: Reabilitarea termică a blocurilor, finanțată în proporţie de 90% din fonduri europene

Este vorba despre aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 179/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Legea promulgată de către Klaus Iohannis „are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, astfel încât pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor să fie folosiţi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, şi mai puţini din bugetele locale sau cele ale asociaţiilor de proprietari”, se arată în comunicat.

Când are finalitate proiectul

Actul normativ semnat de Klaus Iohannis are drept finalitate, prin instituirea unor excepţii de la cadrul legislativ actual, asigurarea posibilităţii finanţării unor activităţi/lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, pentru perioada de programe 2021 – 2027, inclusiv din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de Coeziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reguli noi pentru investițiile în reabilitare termică a blocurilor. Proprietarii de locuințe vor plăti mai puțin - Evenimentul ZileiKlaus Iohannis, lege: Reabilitarea termică a blocurilor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Klaus Iohannis a mai promulgat „legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/2023 pentru completarea art. 42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 4² din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, cu un nou alineat, alin. (31), potrivit căruia procedura de selecţie pentru stabilirea propunerilor de candidaţi pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

Klaus Iohannis a mai promulgat următoarele legi

Şeful statului a promulgat şi legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2024 privind aprobarea plăţii sumelor restante provenite din cotizaţii anuale către organizaţii internaţionale din domeniul transportului naval. Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea plăţii sumelor restante provenite din cotizaţii anuale către organizaţii internaţionale din domeniul transportului naval.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru „aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul inspecţiei economico-financiare efectuate de Ministerul Finanţelor Publice şi pentru completarea unor acte normative”.

„Actul normativ are ca obiect de reglementare abilitarea Ministerului Finanţelor de a exercita acţiuni de control asupra modului de utilizare a sumelor acordate prin acţiuni de sponsorizare/mecenat în scopul susţinerii unor activităţi fără scop lucrativ, al respectării destinaţiei fondurilor acordate, precum şi a modului de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat.

De asemenea se instituie măsuri în domeniul inspecţiei economico-financiare, efectuate de Ministerul Finanţelor, care să contribuie la reducerea riscului fraudării bugetului de stat, cu consecinţa reducerii cheltuielilor bugetare”, se arată în comunicatul emis de presidency.ro.