Premierul Marcel Ciolacu, în vizită la Chișinău: „Suntem frați și avem un singur obiectiv – integrarea Republicii Moldova în UE”

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită la Chișinău: „Suntem frați și avem un singur obiectiv – integrarea Republicii Moldova în UE” Prim-miniștrii Dorin Recean și Marcel Ciolacu/Sursa foto: gov.md/ro

Republica Moldova. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu și-a reconfirmat sprijinul pentru  parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova. „Nu cred în fratele mai mic, fratele mai mare. Suntem frați și avem un singur obiectiv – integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”. Declarațiile au fost făcute de premierul român Marcel Ciolacu, în timpul unei conferințe de presă susținută în comun cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la Chișinău.

La Guvern, premierul Marcel Ciolacu a fost întâmpinat cu onoruri militare de către omologul său Dorin Recean. La ceremonia oficială de întâmpinare au răsunat imnurile celor două state.

„Rusia va duce Republica Moldova în zona izolării, în zona sărăciei”

Premierul român a vorbit și despre relațiile Republicii Moldova cu Rusia. „Un singur lucru o să îmi permit să spun. Rusia nu prezintă nici o garanție pentru Republica Moldova. Rusia va duce Republica Moldova în zona izolării, în zona sărăciei. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare. Iubesc Republica Moldova. O iubesc din tot suflet și e de datoria noastră să facem față împreună provocărilor. Acest război hibrid extins asupra Republicii Moldova este o minciună și o dezinformare”, a spus șeful Executivului de la București.

Marcel Ciolacu și Dorin Recean

Marcel Ciolacu și Dorin Recean/Sursa foto: www.veridica.ro

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că România trebuie să fie podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană. „Republica Moldova nu trebuie să fie dependentă de România în totalitate. Suntem și noi dependenți de dumneavoastră și dumneavoastră de noi pentru că suntem state vecine”, a afirmat Marcel Ciolacu.

„România reprezintă cea mai mare și stabilă piață pentru exporturile moldovenești”

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a remarcat că parteneriatului dintre Republica Moldova și România reprezintă o garanție pentru integrarea europeană a țării.

„Schimburile economice și comerciale dintre țările noastre au crescut constant. România reprezintă cea mai mare și stabilă piață pentru exporturile moldovenești. Atragerea investițiilor străine din diverse sectoare, de la energie la agricultură și tehnologie, contribuie la modernizarea economiei moldovenești și la accelerarea integrării noastre pe piața comună europeană. România rămâne unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri pe acest drum și ne bucurăm să vedem cum legăturile noastre economice și comerciale continuă să se fortifice, aducând beneficii reale pentru cetățenii ambelor țări”, a menționat Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md/ro

Prim-ministrul Republicii Moldova a vorbit și despre proiectele realizate în comun cu România care au scopul de a conecta Republica Moldova la infrastructura europeană.

„Acum aproape doi ani, în cadrul unei conferințe de presă comună de la București, a fost anunțat pentru prima dată planul de a construi drumuri care să lege ambele maluri ale Prutului și să conecteze rețeaua noastră rutieră la rețelele de autostradă a României. Săptămâna trecută, la Ungheni a fost semnat contractul de construire a podului peste Prut, care va lega localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova. Acesta reprezintă un simbol al legăturilor tot mai puternice dintre noi”, a afirmat Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean și omologul său român Marcel Ciolacu au participat și la ceremonia de predare a microbuzelor școlare donate Republicii Moldova de către statul român.

Șeful Guvernului de la București, Marcel Ciolacu, întreprinde vineri o vizită oficială în Republica Moldova. Premierul României va avea întrevederi cu șefa statului Maia Sandu și cu speakerul Igor Grosu.

Prim-ministrul României va merge în vizită şi la Mitropolia Basarabiei, unde va avea o întrevedere cu Mitropolitul Petru al Basarabiei.

Revista presei