Sediul nou pentru Înalta Curte. Alina Gorghiu a obținut bani de la Guvern

Sediul nou pentru Înalta Curte. Alina Gorghiu a obținut bani de la Guvern ÎCCJ. Sursa foto: EVZ

ÎCCJ, Înalta Curte de Casație și Justiție va avea un nou sediu. Alina Gorghiu, ministra Justiției, a anunțat că proiectul de investiții a primit o finanțare de 25 de milioane de lei.

Guvernul a alocat suma de 25 de milioane de lei pentru investiția într-un nou sediu destinat Instanței Supreme. Anunțul a fost făcut de Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

ÎCCJ primește bani pentru sediu nou

Alia Gorghiu a declarat că alocarea finanțării pentru construcția unui nou sediu a fost o obligație pe care și-a asumat-o ca ministru al Justiției. Potrivit spuselor sale, ÎCCJ are nevoie de un sediu în care să-și desfăoare activitatea în condiții optime. Totodată, a mai spus, investițiile în infrastructura judiciară trebuie să fie o prioritate.

„Consolidarea capacităţii instituţionale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) reprezintă un obiectiv important pentru Ministerul Justiţiei. În şedinţa de Guvern de astăzi a fost făcut un pas important înainte în acest sens, fiind asigurate fondurile necesare, respectiv 25.000 mii lei, pentru un sediu care să corespundă desfăşurării activităţii în condiţii optime a acestei instituţii fundamentale pentru sistemul judiciar. Este o obligaţie asumată în mandatul meu de ministru al justiţiei şi respectată”, a declarat Alina Gorghiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alina Gorghiu a precizat că programul de guvernare 2023-2024 prevedea, la capitolul Justiție, un proiect privind extinderea sediului ÎCCJ. Guvernul urma să aloce finanțări, prin Compania Națională de Investiții pentru proiectele de extindere și modernizare a clădirii.

„Guvernul, prin Compania Naţională de Investiţii, va continua proiectele de extindere a sediului ÎCCJ şi a renovării sediului existent, alocând în acelaşi timp resursele necesare pentru asigurarea, prin închiriere, a unui sediu temporar pe termen scurt şi mediu, până la finalizarea noii construcţii şi a renovării sediului actual al ÎCCJ”, prevedea programul de guvernare, conform Alinei Gorghiu.

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu. Sursa foto: Facebook/ Alina Gorghiu

Alina Gorghiu despre rolul Instanței Supreme

Alina Gorghiu a subliniat că ÎCCJ îndeplineşte un rol esențial în exercitarea puterii judecătoreşti. Instanța Supremă asigură, de asemenea, „interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale”.

„Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022 – 2025 are, de asemenea, prevederi clare privind consolidarea capacităţii instituţionale la nivelul ÎCCJ, direcţiile principale vizând, pe de o parte, asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii instituţionale, iar pe de altă parte, revizuirea competenţelor ÎCCJ în vederea îmbunătăţirii eficienţei proceselor judiciare desfăşurate la nivelul acesteia”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

În acest context, Alina Gorghiu a explicat că investiţiile în infrastructura judiciară reprezintă o componentă importantă. Ministerul Justiției consideră că este important ca astfel de investiții să se realizeze cu prioritate.

Judecata

Instanță. Sursa foto: poză simbol

Fnanțări pentru investiții în cadrul ÎCCJ

Potrivit Alinei Gorghiu, în anul 2023 au fost alocate finanțări de 27.000.000 de lei pentru construcţia unor sedii de instanțe. Alte 3.400.000 de lei au fost direcționați spre dotarea instanţelor judecătoreşti, inclusiv ale ÎCCJ.

„Numai în a doua jumătate a anului trecut, au fost finalizate 11 obiective de investiţii la nivelul întregii ţări, între acestea remarcându-se cele de la Tribunalul Gorj şi de la Judecătoria Slatina, de la sediul Judecătoriei Târgovişte sau de la Curtea de Apel Târgu Mureş. În 2024, până la acest moment, au fost inaugurate deja două noi sedii de instanţe: Judecătoria Costeşti şi Judecătoria Horezu”, a mai transmis Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a mai anunțat că Ministerul Justiţiei este conectat la toate problemele instituţiilor din sistemul judiciar. Ministrul a precizat că depune toate eforturile pentru a spori încrederea în justiţia din România.

Revista presei