Pedepse aspre pentru agresorii de copii. Proiect de lege depus în Parlament

Pedepse aspre pentru agresorii de copii. Proiect de lege depus în Parlament Agresiune împotriva copiilor / sursa foto: EVZ

Alina Gorghiu a anunțat că adulții care agresează copii vor fi sancționați mai aspru. Un proiect legislativ depus în Parlament propune pedepse mai mari pentru rele tratamente aplicate minorului.

Proiectul de act normativ îi are, între autori pe Nicolae Ciucă, președintele Senatului și pe deputatul PNL Gabriel Andronache. Viitoarea lege propune pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 și 10 ani pentru agresorii de copii.

Alina Gorghiu vrea sancțiuni mai dure pentru agresori

Proiectul de act normativ înregistrat la Parlament are drept scop descurajarea faptelor de agresiune împotriva copiilor. Alina Gorghiu consideră că legea în vigoare prevede sancțiuni prea blânde, cuprinse între 3 și 7 ani. Dacă va fi adoptată viitoarea lege va stabili sancțiuni cu închisoarea cuprinse între 5 la 10 ani pentru rele tratamente aplicate minorului.

Mai mult, actul normativ introduce și o situație agravantă. Aceasta va fi aplicată pentru cazurile în care punerea în pericol a minorului este realizată de către un părinte sau un tutore care a consumat droguri. Cei responsabili riscă pedepse cuprinse de la 7 la 12 ani închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Copiii noştri au dreptul la un viitor liniştit, un mediu sigur. Prin noul proiect de lege semnat alături de preşedintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, şi de colegul meu, Andronache Gabriel, descurajăm faptele de agresiune faţă de copii. Pentru o copilărie fără violenţă! Cei care ar trebui să le poarte de grijă şi nu o fac trebuie să ştie ce riscă”, a scris Alina Gorghiu, miercuri pe Facebook.

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, liderul PNL. Sursa Foto - Facebook

Ce prevede actul normativ

Proiectul legislativ, anunțat de Alina Gorghiu și inițiat de Nicolae Ciucă și Gabriel Andronache prevede înăsprirea pedepselor pentru cei ce agresează copii. Conform postării făcute de ministra Justiției, sancțiunile vor fi mai dure pentru cei găsiți vinovați, în Justiție.

Viitoarea lege prevede „creşterea limitelor de pedeapsă pentru rele tratamente aplicate minorului de la 5 la 10 ani, faţă de limitele în vigoare de la 3 la 7 ani”. Alina Gorghiu a arătat că, în anul 2023, erau efectuate cercetări în aproape 1.700 de asemenea dosare. De asemenea este introdusă o situaței agravantă.

Aceasta va fi aplicată „pentru cazurile în care punerea în pericol a minorului este realizată de către un părinte sau un tutore care a consumat droguri. Aceştia pot primi o pedeapsă de la 7 la 12 ani închisoare pentru infracţiunea de rele tratamente”, a mai explicat ministra Justiţiei.

„Grija pentru copiii noştri, pe primul loc pentru PNL!”, a conchis Alina Gorghiu.

Contextul anunțului făcut de Alina Gorghiu

Anunțul făcut de ministra Justiției vine în contextul a două crime cărora le-au căzut victime două fetițe. O astfel de lege, precum cea anunțată de Alina Gorghiu ar înăspri sancțiunile pentru cei responsabili. În primul caz, de la Botoșani, un bărbat 32 de ani a fost acuzat că și-a violat și ucis nepoata în vârstă de 8 ani. Micuța a fost găsită moartă, într-o lizieră de salcâmi de la marginea localităţii Jijia, comuna Albeşti

Principalul suspect a devenit unchiul, care dispăruse, de asemenea, de acasă. El a fost găsit pe un câmp și, în fața autorităților, a recunoscut că și-a ucis nepoata.

Într-un alt caz, o fetiță de doar doi ani și cinci luni a fost găsită moartă, într-o râpă, în județul Dolj. Potrivit medicilor legiști, micuța a avut parte de o moarte violentă. Ea a dispărut luni, 27 mai, din fața casei unde se juca alături de mai mulți copii.

În acest caz, anchetatorii îl suspectează pe un adolescent de 15 ani care ar fi ucis-o pe fată în locuință. El i-ar fi dus trupul și l-ar fi ascuns într-o râpă, unde a fost descoperit.