Dezvoltarea prin investiții: cifrele care spun adevărul. De Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Dezvoltarea prin investiții: cifrele care spun adevărul. De Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Datele recent publicate de INS și Eurostat certifică, încă o dată, justețea politicii PSD de guvernare, orientată către investiții acompaniate de măsuri sociale pentru combaterea efectelor crizei energetice și a creșterii prețurilor. 

 

Astfel, Produsul Intern Brut a atins un nivel record de 1.600 miliarde lei, PIB-ul per capita, după puterea de cumpărare a ajuns la nivelul de 78% din media UE. Am devansat Ungaria, suntem aproape de Polonia, iar previziunile economiștilor spun că menținând ritmul actual în doi ani o vom depăși. 

Contrar „temerilor” și opiniilor nefondate ale opoziției și ale unor așa-ziși analiști, Guvernul Ciolacu a asigurat în anul 2023 o creștere reală și consistentă a puterii de cumpărare și a bunăstării populației, în condițiile unui record de investire, realitate care continuă și în acest an. Aceasta pentru că investițiile, atât cele publice, cât și cele private, au un efect de multiplicare asupra ocupării și veniturilor salariale mult mai ridicat decât majorarea nesustenabilă a salariilor sau majorarea profiturilor și dividendelor fără contrapartidă în rezultatele economice.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 2023, conform datelor recente revizuite publicate de INS, investițiile publice și private (inclusiv investițiile străine), respectiv formarea brută de capital fix, au atins valoarea record de 431,5 mld. lei, respectiv 87 mld. euro, reprezentând 27% din PIB. Este cea mai mare creștere a investițiilor în PIB dintre țările UE în anul 2023 comparativ cu 2022.

În aceste condiții, dincolo de inflație, salariul real a crescut cu peste 8%, ceea ce s-a reflectat într-o majorare a consumului populației peste nivelul creșterii economice. Consumul final efectiv al gospodăriilor populației s-a majorat cu 3,1%, deci cu un punct procentual peste creșterea produsului intern brut. Iar inflația scade de la 7,2% în ianuarie la 6,6% în martie, pentru că politicile de plafonare a adaosului comercial la alimentele de baza au dat rezultatul prognozat. De unde cea mai mare creștere a inflației era la alimente 21,56%, în martie 2023, astăzi datele arată cea mai mică inflație se inregistrează la această gamă de produse 2,81%.

Rezultatele din primele luni din acest an arată că vorbim de o politică și un model de dezvoltare și bunăstare durabil și sustenabil. Cheltuielile publice pentru investiții au fost, în primele 2 luni din acest an, de peste două ori mai mari față de aceeași perioadă din 2023.

Actractivitatea politicii economice a Guvernului Ciolacu – îndeosebi prin programe consistente de granturi și garanții – s-a regăsit și în recordul de înființare a societăților cu capital străin.

În primele două luni din anul 2024 s-au înființat 1.084 de societăți noi cu capital străin, capital care a atins 5,9 miliarde de dolari(conform datelor O.N.R.C.), mai mare cu 5,4% față de capitalul subscris în primele 2 luni din 2023. Acest progres se regăsește direct în creșterea locurilor de muncă și a veniturilor salariale.

În consecință, investițile publice și private se amplifică și progresează corelat, cu efect în bunăstarea generală. La acesta contribuie în mod semnificativ programele de ajutor de stat promovate de Guvern. Este de subliniat că pentru prima dată au fost operaționalizate scheme de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare (inclusiv pentru materialele de construcții), gestionate de MEAT. Prin efectul de multipliare a schemelor de ajutor de stat preconizăm că investițiile private își vor majora contribuția la creșterea economică și la bunăstare.

Investițiile publice și sprijinul acordat investitorilor și producătorilor a început să se regăsească în nivelul de trai.

În primele două luni din 2024, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (principala componentă a consumului populației), adică după deducerea influenței prețurilor, s-a majorat cu 9,8%, cu un vârf de dinamică de 15,9% la vânzările de produse nealimentare, ceea ce implică și trăsătura calitativă a bunăstării, respectiv existența unei categorii din ce în ce mai mari de cetățeni care obțin venituri salariale suficiente pentru îmbunătățirea dotării cu bunuri de folosință îndelungată. Este vorba, în fapt, de mărirea clasei de mijloc, obiectiv prioritar în strategia PSD.

În luna februarie 2024 câstigul salarial mediu net a crescut cu 14,2% față de februarie 2023, cea ce a însemnat o creștere reală, de 6,5%.