Olimpiada de Șah de la Budapesta. România a învins Austria

Olimpiada de Șah de la Budapesta. România a învins Austria

În perioada 11-22 septembrie la Budapesta se desfășoară olimpiada de Șah. La acest eveniment participă undeva la 2.000 de șahiști, printre care și români, rezultatele acestora fiind foarte bune, atât la open, cât și la feminin.

În secțiunea open, “tricolorii” au bifat un succes impresionant în fața Austriei, scor 2,5-1,5. Victoria a fost asigurată din nou de Bogdan Deac, aflat într-o formă impresionantă. Acesta l-a învins pe Valentin Dragnev. Tot cu piesele albe, Constantin Lupulescu a remizat cu Felix Blohberger. Iar Kirill Shevchenko și Liviu-Dieter Nisipeanu au ținut remiza cu piesele negre.

Mai buni la șah ca austriecii

„Să vorbim acum despre echipa masculină și despre acea victorie binemeritată împotriva Austriei! După lupte grele și îndelungate, băieții noștri au reușit să învingă Austria cu 2,5-1,5. Și să fim sinceri, această victorie a avut o satisfacție aparte—s-a simțit ca o mică revanșă pentru toate piedicile pe care ni le-au pus austriecii în drumul nostru spre Schengen!

Eroul meciului? Nimeni altul decât marele maestru Bogdan Deac, care a desființat structura de pioni a adversarului și a creat un pion central liber puternic. Cu acest pion, Bogdan a creat amenințări pe care le-a exploatat abil, obținând victoria la mutarea 66. Evoluția lui Bogdan a fost excelentă, acumulând 5 puncte din 8 partide la masa întâi, cu un rating performant de 2729 ELO!
La masa a doua, Kirill Sevchenko a fost implicat într-o partidă complicată împotriva marelui maestru Markus Ragger, care a sacrificat un turn și a reușit să obțină un șah etern. Austriecii au luptat cu disperare pentru egalare, dovadă fiind partida dintre Constantin Lupulescu și Blohberger, care s-a încheiat la mutarea 79 cu o poziție de rege contra rege. La fel de crâncenă a fost partida dintre V. Baidetsky și Liviu-Dieter Nisipeanu. O greșeală în jocul de mijloc l-a costat pe Dieter o piesă, dar cu o rezistență activă a reușit să se salveze miraculos, obținând remiza la mutarea 84 într-un final complex de rege, turn și trei pioni contra rege, cal și doi pioni”,  explică Vlad Ardeleanu pe pagina personală de Facebook.

Clasamentul actual

La categoria masculină, România a prins avant după victoria cu Austria, acum aflându-ne pe locul 13.

La feminin România deține 5 victorii, două egaluri și două înfrângeri. Și vom înfrunta Brazilia sâmbătă, 21 septembrie, în runda a 10-a.

„În frunte se află India cu 17 puncte, urmată de America, Uzbekistan și China, fiecare cu 15 puncte. Alte cinci echipe—Slovenia, Ucraina, Serbia, Ungaria, și Armenia—au câte 14 puncte. Victoria României împotriva Austriei ne-a propulsat pe locul 13, într-un grup de 10 echipe (locurile 10-19). Cu două victorii în următoarele runde, cine știe unde vom ajunge?
Runda 10:
Astăzi, echipa feminină are o șansă bună să urce în clasament, întâlnind echipa Braziliei. În schimb, băieții noștri au o rundă dificilă împotriva puternicei echipe a Iranului. Să le urăm succes și puțin noroc echipelor noastre și să le urmărim cu atenție partidele!”, mai aflăm de la Vlad Ardeleanu.

Ne puteți urmări și pe Google News