Pacienții cu cancer, disperați. Critici dure pentru sistemul de sănătate
- Mădălina Sfrijan
- 17 septembrie 2024, 10:12
Institutului Oncologic din București nu mai poate asigura tot necesarul de medicamente pentru pacienți. Încă de săptămâna trecută, reprezentanții unității au tras un semnal de alarmă în acest sens. În prezent, cel puțin 14 citostatice nu pot ajunge la pacienții care au nevoie de aceste tratamente vitale. Reprezentanții Asociației bolnavilor cronici din România susțin că soluția constă în schimbarea legislației.
Fără medicamente pentru pacienții cu afecțiuni oncologice
Criza medicamentelor oncologice continuă în România, iar numeroși pacienți nu pot beneficia de aceste tratamente vitale. Institutul Oncologic din Capitală nu poate asigura 14 citostatice.
Din stocul unității medicale lipsesc medicamente ieftine, care au prețuri cuprinse între 20-30. De asemenea, pe lista tratamentelor indisponibile se află și pastile mai scumpe, de care pacienții nu mai pot beneficia.
Schimbarea legislației, soluția pentru pacienți
Radu Gănescu, președintele Federației pacienților cu afecțiuni cronice, susține că legea ar trebui schimbată. Astfel, pacienții cu afecțiuni oncologice nu s-ar mai confrunta cu goana dupa tratamentele care îi țin în viață.
În unele cazuri, bolnavii au fost puși în situația de a-și cumpăra singuri citostaticele. Mai mult, o parte dintre medici au făcut chetă pentru a cumpăra medicamentele necesare pacienților care nu și le permiteau.
„Ei chiar se află într-o situație foarte gravă, căci lipsa tratamentelor le pune viața în pericol. (…) Tratamentul se face pe o schemă fixă, într-o perioadă fixă pe care nu o poți amâna. Iar fenomenul lipsei de medicamente este de așa natură încât uneori ți-e și greu să-ți dai seama de ce se întâmplă asta. Însă, la modul general vorbind, există trei factori importanți care influențează existența sau inexistența medicamentelor pe piață”, a explicat Radu Gănescu, potrivit Adevărul.
Lipsă de medicamente. Pacienții cu afecțiuni oncologice, în pericol
Conform președintelui Asociației bolnavilor cronici, procedura de achiziție a tratamentelor este una complexă și ar trebui simplificată. Astfel, spitalele nu își pot face stocuri mari și au obligația să achiziționeze medicamente în funcție de numărul de pacienți. Totodată, acesta susține că există probleme legate și de distribuția acestor produse.