Pacienții din România, luptă aprigă pentru medicamentele vitale. Mulți au ajuns în instanță

Pacienții din România, luptă aprigă pentru medicamentele vitale. Mulți au ajuns în instanță Medicamente. Sursa foto: Facebook

Lupta pentru medicamentele vitale devine o problemă tot mai des întâlnită în România. O parte dintre pacienți au fost nevoiți să dea statul în judecată. În instanță, aceștia au cerut accesul gratuit la tratamentele de care depind.

Zeci de pacienți au dat statul în judecată. Lupta pe medicamente

Multe medicamente considerate vitale nu sunt incluse pe lista celor compensate. În plus, o parte dintre ele nu se găsesc deloc în farmaciile din România. Astfel, mulți bolnavi se află în imposibilitatea de a beneficia de tratamente de specialitate.

Din acest motiv, pacienții ajung să își caute dreptatea și să lupte pentru propria viață în instanță.

Bolnavii de cancer, primii afectați

Dincolo de apăsarea bolii, mulți bolnavi duc și lupta cu sistemul de sănătate. Astfel, aceștia au ajuns să ceară ajutorul judecătorilor pentru a beneficia de accesul gratuit la medicamente.

Primii afectați sunt pacienții cu afecțiuni oncologice sau cei care suferă de boli rare. Este și cazul unei tinere bolnave de cancer. Aflată în imposibilitatea de a achita tratamentul costisitor, familia acesteia s-a adresat instanței.

„Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată. Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, a explicat Chenda Larisa, o pacientă cu o afecțiune oncologică.

Cancer

Sursă foto: Unsplash

Medicamente vitale, greu de procurat în România

Un alt caz relevant este cel al Alinei Tătucu, reprezentanta Asociației Oamenilor Mici. Pentru că fiul ei are nevoie de un tratament indispensabil, femeia a dat statul în judecată. Mai mult, alți zeci de pacienți sunt deciși să apeleze la justiție pentru a avea acces gratuit la medicamente.

„În momentul de față, băiețelul meu și alți 15 copii au început tratamentul cam de maxim două săptămâni și vor mai urma și alții. Dacă momentan asta e singura soluție, nu avem ce face. Pacienții din asociația noastră, respectiv cam 50 de pacienți, urmează să dea statul în judecată”, a spus Alina Tătucu, conform România TV. 

În fiecare an, tot mai mulți bolnavi ajung pe holurile instanțelor și cer ajutor. Astfel, aceștia se luptă cu

Ministerul Sănătății, Guvernul României, precum și cu Agenția Națională a Medicamentului. De asemenea, procese au fost deschise și împotriva Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În majoritatea cazurilor, pacienții au câștig de cauză, fiind ulterior rezolvate prin ordonanță președințială.