Cum se păstrează strugurii peste iarnă. Soluția care te scutește de drumurile la supermarket

Cum se păstrează strugurii peste iarnă. Soluția care te scutește de drumurile la supermarketSursa foto: Arhiva EVZ

Strugurii sunt printre cele mai căutate fructe toamna și multe persoane încearcă soluții pentru a-i păstra peste iarnă. Cei foarte dulci, cu pielița subțire, trebuie consumați cât mai curând după cules. Ei pot fi păstrați  la frigider, timp de 2 – 3 săptămâni, în sertarul pentru fructe care este bine ventilat.

Cum să păstrezi strugurii peste iarnă

Dacă vrei să mănânci struguri la iarnă, trebuie să alegi soiuri cu boabe tari, crocante și pielița mai groasă. Aceștia se pot conserva cel mai bine în lădițe, în frigider și chiar la congelator. Soiurile care rezistă cel mai bine timp de câteva luni sunt Hamburg, Coarna, Regina sau Crampoise. Aceștia trebuie ținuți în beciuri reci, în lădițe bine aerisite, afumați cu dioxid de sulf pentru a îndepărta mucegaiurile.

struguri

struguri © Jackie Egginton | Dreamstime.com

O altă soluție este să îi păstrezi în lădițe de lemn într-un spațiu cât mai răcoros din casă. La baza lădițelor așază un strat de hârtie cerată și apoi așază ciorchinii de struguri unul lângă altul, fără să se atingă și fără să se suprapună. Cumpără de la farmaciile veterinare metabiosulfit de potasiu care este o sare cu efect antioxidant și conservant. Acesta se pune în must, în vinuri, în diferite conserve de legume și fructe pentru a le păstra proaspete mai mult timp. Pune o linguriță de metabiosulfit de potasiu la baza lădițelor înainte de a pune strugurii la păstrare. Acesta împiedică apariția mucegaiului și păstrează boabele de struguri sănătoase.

Cei mai rezistenți struguri

Strugurii cu boabe mari sunt cei mai rezistenți. Îi poți păstra pur și simplu atârnați pe o funie într-o cămară răcoroasă și bine aerisită. Ciorchinii se acoperă cu foi de ziare sau cu hârtie cerată, să nu se așeze praful. Dacă nu sunt ținuți la căldură, ei rezistă și trei luni.

Struguri

Struguri. Sursa foto Pixabay

Pune strugurii în borcane

O altă metodă este să pui strugurii borcane boabă cu boabă. Se spală bine, se aleg boabele cele mai sănătoase și se pun la borcane mari de 800 de grame. Se toarnă apă rece, se stoarce la fiecare borcan jumătate de zeamă de lămâie și se adaugă o linguriță de zahăr. Apoi borcanele se închid etanș cu capace și se sterilizează la bain-marie timp de 10 minute. Nu uita să pui borcanele într-o cameră rece.

Ne puteți urmări și pe Google News