Socialiștii batjocoresc Crăciunul mereu și peste tot. Ce face Maduro în Venezuela

Socialiștii batjocoresc Crăciunul mereu și peste tot. Ce face Maduro în Venezuela Crăciun / Sursa foto: Dreamstime.com

Venezuela. În timp ce mii de venezueleni par să fie nevoiți să petreacă sărbătorile în închisoare, în contextul represiunii guvernamentale contra protestelor politice provocate de fraudarea alegerilor, președintele Nicolae Maduro a decretat începerea Crăciunului luna viitoare.

Decretul intervine într-o perioadă în care Venezuela se confruntă cu efectele alegerilor prezidențiale din iulie, în urma cărora Maduro s-a proclamat câștigătorul unui al treilea mandat, în ciuda protestelor internaționale și a manifestațiilor opoziției din țară.

Crăciunul din Venezuela, într-o perioadă de conflict

„Septembrie miroase a Crăciun! În acest an şi pentru a vă onora pe toţi, pentru a vă mulţumi tuturor, voi decreta începutul Crăciunului la 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie şi securitate”, a transmis președintele Nicolas Maduro.

Cu câteva ore înainte ca președintele să facă anunțul, autoritățile din Venezuela au emis un mandat de arestare pentru principalul său rival, liderul opoziției Edmundo Gonzalez, acuzându-l de infracțiuni legate de terorism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gonzalez nu a răspuns la trei citații legate de o anchetă referitoare la un site web al opoziției care a publicat rezultatele contestate ale votului, conform declarațiilor Parchetului venezuelean.

Maduro a fost sub presiune atât la nivel național, cât și internațional, de când a revendicat victoria.

Coaliția de opoziție care îl sprijină pe Gonzalez afirmă că alegerile prezidențiale au fost fraudate și a publicat online fișele de numărare a voturilor. Conform experților, aceste fișe sugerează că Maduro ar fi pierdut președinția.

Nicolás Maduro

Nicolás Maduro. Sursa foto: EVZ

Maduro a ordonat deschiderea a două noi închisori

SUA și alte guverne învecinate au solicitat autorităților din Venezuela să publice datele legate de vot pentru a valida rezultatul alegerilor.

În această săptămână, oficialii americani au anunțat și confiscarea unui avion venezuelean utilizat de Maduro pentru deplasări internaționale.

Protestele legate de alegeri din Venezuela au fost suprimate cu duritate. Aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, iar mulți alții părăsesc acum țara.

Unii se ascund în locuințele lor și le-au declarat celor de la CNN că se tem să iasă afară din cauza intimidărilor din partea susținătorilor guvernului.

Venezuela

Proteste în Venezuela Sursa foto: X

Între timp, Maduro a ordonat deschiderea a două noi închisori pentru a adăposti protestatarii reținuți și a cerut în mod deschis ca toți cei care au participat la demonstrații să fie încarcerați.

Anul trecut, Crăciunul din Venezuela a început pe 1 noiembrie

Aceasta nu este prima ocazie când Maduro extinde perioada oficială de sărbătorire a Crăciunului în Venezuela, care adesea include bonusuri suplimentare pentru angajații din sectorul public.

Anul trecut, Maduro a decretat începutul Crăciunului pe 1 noiembrie și a regretat ulterior că nu a început mai devreme.

În 2021, în contextul pandemiei COVID-19 și al restricțiilor ulterioare, Maduro a stabilit că Crăciunul va începe pe 4 octombrie, ca parte a unei strategii pentru stimularea economiei.

Revista presei
Teatrul vârstelor