De ce își schimbă usturoiul culoarea. Momentul în care trebuie aruncat

De ce își schimbă usturoiul culoarea. Momentul în care trebuie aruncat Usturoi. Sursa foto Pixabay

Dacă ai pus căței de usturoi în borcanele de castraveți care se murează vara sau ai făcut mujdei și acesta s-a făcut verde sau albatru, probabil te-ai întrebat dacă trebuie să îl arunci. Schimbarea culorii usturoiului poate apărea din cauza unei reacții chimice numită „reactie Maillard”. Această reacție are loc între aminoacizi și zaharuri și poate modifica culoarea.

De ce se schimbă culoarea cățeilor de usturoi

Atunci când usturoiul este tăiat și expus la aer, poate forma compuși chimici numiți „tiosulfinati”. Aceștia schimbă culoarea ustoroiului În cazul usturoiului, după curățare, cățeii sunt expuși mediului și suferă modificări ale culorii.Acest proces nu afectează calitatea usturoiului. Deci îl puteți consuma în continuare.

usturoi

Usturoi. Sursă foto: Freepik

Există și o altă cauză pentru care usturoiul poate deveni verde sau albastru. Unele soiuri de usturoi conțin o substanță numită „antocianina”, responsabilă de culoarea violetă sau roșie din anumite fructe și legume, cum ar fi afinele sau ceapa roșie. Antocianinele pot fi activate prin tăierea sau zdrobirea usturoiului.

Când trebuie aruncat usturoiul

Specialiștii au spus atât usturoiul înroșit, cât și cel albastru sunt sigure pentru consum. Conform Centrului Național pentru Biotehnologie din SUA, culoarea nu schimbă calitatea usturoiului. Cu toate acestea, dacă usturoiul are un miros neobișnuit sau pare să fi fost contaminat cu bacterii sau mucegai, este indicat să-l arunci.

Ne puteți urmări și pe Google News
Usturoi

Usturoi. Sursa foto Facebook

Cum puteți evita această problemă

Presa de usturoi poate duce la o eliberare mai mare a aliniilor sulfuroase și poate duce la o albăstrire mai accentuată. Dacă doriți să nu se modifice culoarea, puteți să tăiați usturoiul cât mai puțin și să îl gătiți la temperaturi mai scăzute, dar și să adaugați o cantitate mică de acid în mujdei. O altă soluție este să cumpărați soiuri de usturoi mai puțin predispuse la colorare.

Usturoiul are o mulțime de beneficii pentru sănătate.El poate preveni apariția bolii Alzheimer și a demenței și poate reduce tensiunea arterială. Acesta acționează ca un antibiotic natural, fără efecte secundare, deoarece are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Consumul de usturoi stimulează creșterea nivelului de antioxidanți.

Revista presei
Teatru. Volumul 1