Republica Moldova, de 34 de ani ruptă în două. Separatiștii au marcat cu steaguri rusești crearea republicii fantomă

Republica Moldova, de 34 de ani ruptă în două. Separatiștii au marcat cu steaguri rusești crearea republicii fantomă Sursa foto: captură Youtube

Republica Moldova. Regimul separatist de la Tiraspol a marcat 34 de ani de la crearea așa numitei republici moldovenești nistrene. Orașul a fost împânzit de drapele ale Rusiei, iar conducătorii enclavei au depus flori la monumentul eroului rus.

Alături de Smirnov, tatăl separatiștilor și artizanul rmn

La evenimentele organizate cu fast, așa numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, s-a afișat alături de Igor Smirnov, artizanul rmn. Acesta a declarat că, de 34 de ani, statele și organizațiile internaționale sunt surde la voința poporului, care vrea ca rmn să fie recunoscută.

„ Cea mai valoroasă recunoaștere vine de la popor. Important e ca acesta să recunoască puterea, restul sunt doar detalii și circumstanțe care s-ar putea schimba. Poporului îi urez sănătate și iubire, iar republicii – recunoaștere!”, a declarat Krasnoseliski.

Vădit îmbătrânit, la evenimente a fost văzut fostul așa zis președinte, Igor Smirnov, care a condus timp de 16 ani regiunea separatistă. Fiul său dirijează, împreună cu doi foști agenți KGB, Viktor Gușan și Ilia Kazmalîc, corporația Sheriff, prin care controlează business-ul din zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Youtube

Separatiștii, păziți de armata rusă

Regiunea separatistă din stânga Nistrului și-a proclamat unilateral și ilegal independența pe 2 septembrie 1990. Noul stat în stat, creat în toiul destrămării fostei URSS, nu a fost recunoscut de nicio țară.

Nici Federația Rusă, care are dislocată armată în stânga Nistrului, nu a recunoscut oficial rmn. Totuși, controlează teritoriul separatist prin intermediul interpușilor săi.

Armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Moldovei. Rusia încalcă astfel propriile angajamente de retragere totală asumate de Rusia la conferințele OSCE, din 1999 și 2001.

Pe teritoriile separatiste, la Cobasna, se află și unul dintre cele mai mari depozite de arme din lume. Regimul de la Tiraspol nu acceptă o inventariere a depozitului, dar acolo s-ar păstra peste 20 de mii de tone de diferit armament.

Regiunea separatistă a supraviețuit prin sprijinul acordat de Rusia, dar și pentru că nu achită pentru gazul rusesc consumat.

Sursa: Youtube

Revista presei