Se agită iarăși tema unui atac al Ucrainei în Transnistria

Se agită iarăși tema unui atac al Ucrainei în TransnistriaSursa Foto Press service of the President of the PMR

Rușii agită, din nou, tema unui atac al armatei ucrainene în Transnistria, pentru a elimina orice amenințare ar putea reprezenta trupele Federației Ruse staționate în reginea separatistă ce face parte, oficial, din Republica Moldova.

Ucraina ar avea dreptul să elimine trupele ruse din Transnistria

Expertul militar rus Yuri Fedorov consideră că ideea că autoritățile de la Kiev ar putea prezenta celor de la Chișinău, pe tavă, teritoriul Transnistriei „nu este deloc fantezistă”.

Expertul militar a fost prezent, vineri, la podcastul de pe canalul youtube al lui Evgheni Kiselev. Yuti Fedorov a declarat că „pe teritoriul Transnistriei se află trupe rusești, iar acestea sunt trupe ale inamicului, trupe ale țării care se află în război cu Ucraina”.

Care ar fi scenariul pentru trupele ruse de la Tiraspol

„Prin urmare, Ucraina are dreptul să ceară autodeclaratelor autorități separatiste de la Tiraspol să elimine gruparea militară rusă.

Kievul nu poate tolera faptul că există, chiar dacă nu e foarte mare, un grup periculos de trupe rusești la frontiera sa.

Este clar că liderii transnistreni nu pot face acest lucru, nu au forța fizică de a o face. Și atunci există un casus belli (motiv de război - n.red).

Adică Ucraina obține dreptul de a lichida grupul rus cu eliminarea simultană a tuturor structurilor rusești din regiune.

De mulți ani, de pe teritoriul Transnistriei, rușii desfășoară activități subversive și de informații împotriva Ucrainei și României. De fapt, Transnistria este un teritoriu saturat de structuri subversive și de propagandă rusească.

Este un argument pentru ca Forțele Armate ale Ucrainei să desfășoare o operațiune”, a declarat Yuri Fedorov.

Trupele lui Putin din Transnistria, puține, slab dotate și fără experiență

Acesta a mai spus că „Transnistria este o parte a teritoriului Republicii Moldova, ale cărei autorități nu sunt pregătite ca această parte a țării să fie lichidată ca focar de instabilitate și separatism”.

„O brigadă a forțelor speciale ale Ucrainei este suficientă pentru a rezolva sarcina eliminării prezenței militare ruse. În gruparea rusă sunt aproximativ 2.000 de oameni, aproape fără armament greu și fără cea mai mică experiență în operațiuni de luptă.

După operațiune, Forțele Armate Ucrainene vor putea spune [autorităților moldovenești]: „Noi acum plecăm, iar dumneavoastră puteți să vă restabiliți suveranitatea”, și-a continuat Yuri Fedorov argumentul.

„Există și așa-numitele «forțe armate ale Transnistriei». Din punctul de vedere al dreptului internațional, acestea sunt formațiuni armate ilegale și vor trebui și ele dezarmate”, a încheiat analistul militar Yuri Fedorov.

Republica Moldova respinge acest scenariu

Reamintim că, în urmă cu câteva luni, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a respins speculațiile potrivit cărora ar fi cerut Ucrainei ajutor pentru a „rezolva” problema Transnistriei. „Cu toată responsabilitatea spun că oficial nu am avut așa fel de propuneri. Noi mereu am declarat și vom declara că soluționarea conflictului transnistrean se va realiza doar pe cale pașnică”, a declarat atunci Maia Sandu.

De asemenea, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, spusese că Ucraina nu a sugerat niciodată Republicii Moldova un plan de soluționare rapidă a conflictului transnistrean, după invazia Rusiei în Ucraina.