Rusia nu va deschide un front în Transnistria. Argumentele pentru care Vladimir Putin e blocat la mantinelă

Rusia nu va deschide un front în Transnistria. Argumentele pentru care Vladimir Putin e blocat la mantinelă Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia nu va începe un război și în Transnistria, conform unui jurnalist din Ucraina. Serghei Bratciuk este de părere că Rusia ar fi început de mult timp atacul, dar nu poate să ducă un al doilea front.

„Din partea noastră, situația este sub control absolut. Nu e complicat să te expui legat de subiectul așa-zisului al doilea front. La începutul invaziei, s-a vorbit mult despre asta. Dacă Rusia ar fi putut, ar fi deschis încă pe 24 februarie 2022 al doilea front din transnistria”, a spus Bratciuk, care este președintele Administrației Militare Regionale din Odesa.

Granițele noastre sunt monitorizate. Toate forțele care monitorizează partea ocupată a Republicii Moldova, toate au misiuni de luptă și toate vor reacționa adecvat în orice situație, inclusiv în cazul unor eventuale provocări”, a mai adăugat Serghei Bratciuk.

Rusia nu poate duce un război și în Transnistria

Jurnalistul a mai precizat că își dorește ca Republica Moldova să rezolve problema conflictului transnistrean și să își recapete integritatea teritorială.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul lunii februarie, pe malul stâng al Nistrului a avut loc un congres al „deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană. Acesta a adoptat o rezoluție cu apel la Duma de Stat și la Consiliul Federației Ruse, în care s-a cerut ajutor Moscovei. Din cauza presupusului blocaj economic impus de la Chișinău. Tiraspolul acuză autoritățile din capitala Basarabiei de „impozitare ilegală a bunurilor” importate de întreprinderile din regiune. Oficialii resping acuzațiile și spun că se creează condiții egale pentru toată lumea din țară.

Pe 30 noiembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moldova va deveni „următoarea victimă în războiul hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”. MAEIE a numit declarația politicianului „parte a acțiunilor ostile pe care Rusia a încercat să le întreprindă împotriva țării noastre în ultimii 30 de ani”.

Negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” implică Chișinău și Tiraspol ca părți la conflict, Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori. Formatul a fost de fapt înghețat de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Chișinăul și Tiraspolul negociază în format „1+1”, conform tv8.md.