Asigurările unui expert: Transnistria, parte componentă a Republicii Moldova după aderarea la UE. Soluțiile în „dosarul” Tiraspol. Video

Asigurările unui expert: Transnistria, parte componentă a Republicii Moldova după aderarea la UE. Soluțiile în  „dosarul” Tiraspol. Video Podcast Esential. Sursă foto: Youtube

O nouă ediția a podcastului „Esențial” a fost astăzi difuzată pe canalul de YouTube „Hai România”. Invitatul a fost directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și fost vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vladislav Kulminski. Podcastul a fost moderat de Sorin Andreiana, redactor-șef al Revistei Capital.

Discuția de astăzi s-a concentrat pe contextul geopolitic complex în care se află Republica Moldova, oferind o analiză detaliată a diverselor aspecte care influențează parcursul țării. Cei doi au subliniat însă un aspect foarte important, și anume situația din Transnistria.

„Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova”

În contextul integrării europene, cum va fi gestionat conflictul transnistrean? Vladislav Kulminski a oferit mai multe detalii în cadrul podcastului.  „Conflictul transnistrean, care acum este gestionat foarte abil, va fi nevoie să-l reglementăm înainte de aderarea la Uniunea Europeană.”

În ceea ce privește situația de după aderare, Transnistria nu va deveni un stat independent. Având în vedere că este parte componentă a Republicii Moldova, va face parte automat din Uniunea Europeană. „Nu există acolo nicio graniță. Regiunea transnistreană nu este, și cu o probabilitate foarte mare nu va fi recunoscută de nimeni. Este simplu. Este parte componentă a Republicii Moldova. Acest lucru îl spun toți. Nu este niciun stat pe planeta Pământ care spune altceva. Nici măcar Rusia nu spune acest lucru” a precizat Vladislav Kulminski în cadrul podcastului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum va fi gestionat conflictul din Transnistria?

Deși în Transnistria există un Parlament și un președinte, Vladislav Kulminski subliniază că se va găsi o cale de a negocia această situație. El oferă exemplul regiunii Găgăuzia: „În regiunea Găgăuzia, noi avem Parlament local, spre exemplu. Noi avem un guvernator.”

În cazul regiunii Transnistria, el menționează că vor fi exclusiv negocieri pașnice pentru a rezolva acest conflict: „Vor exista doar negocieri pașnice, negocieri diplomatice. Acest lucru este foarte important și de bază pentru păstrarea stabilității. Dacă Chișinău ar fi încercat să profite de această situație și să încerce altceva, ar fi însemnat consecințe grave. Alegerea aceasta care a fost făcută la Chișinău să continue calea pașnică, diplomatică a conflictului transnistrean este o alegere corectă. Cu un nivel foarte înalt de certitudine noi putem să spunem că alte căi de reglementare ale conflictului transnistrean nu vor exista.”

Întrebat despre cum crede că va arăta Republica Moldova după aderare, cu cele două regiuni autonome, Vladislav Kulminski și-a prezentat punctul de vedere. „Practic, întregul cadru legislativ deja este stabilit. În Republica Moldova există o lege, din anul 2005, în care a fost adoptat de 101 de deputați, care definește foarte clar care este cadrul de reglementare al conflictului transnistrean.”

Spre finele discuției, cei doi s-au concentrat și pe relația cu România și investițiile românești. În acest sens, Vladislav Kulminski a menționat: „Eu nu cunosc toate detaliile, dar înțeleg că investițiile cresc, înțeleg că relațiile sunt foarte bune la nivel practic.”

Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi vizionată AICI.