Restricțiile la Aeroportul Chișinău, prelungite cu o lună

Restricțiile la Aeroportul Chișinău, prelungite cu o lună Aeroportul Chișinău / Sursa foto: airport.md

Restricțiile la Aeroportul Chișinău au fost prelungite cu o lună, pe fondul multiplelor provocări, mai ales pe fondul războiului din Ucraina și a războiului hibrid dus de Putin contra Republicii Moldova.

Restricții prelungite la Aeroportul Chișinău

Potrivit Serviciului de Frontieră al Republicii Moldova, măsurile de restricționare a accesului celor care așteaptă sau conduc pasageri la clădirea Aeroportului Internațional Chișinău au fost prelungite cu încă o lună.

Intrarea pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău este permisă doar pasagerilor, angajaților și personalului navigant, a mai precizat sursa citată.

Acum, accesul la terminalul aeroportului din Chișinău a fost restricționat până pe 30 septembrie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerea aeroportului face apel la cetățeni să ajungă cu cel puțin trei ore înainte de plecarea avionului, pentru a îndeplini formalitățile necesare, avand în vedere că programul de zbor este foarte încărcat în perioada estivală, iar traficul de pasageri este crescut.

Reamintim că autoritățile din Republica Moldova au restricționat accesul la Aeroportul Chișinău pe 1 mai, și apoi au extins restricțiile în fiecare lună ulterioară.

Ce măsuri a luat Poliția de Frontieră

Anterior, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat că a luat următoarele măsuri la Aeroportul Chișinău:

  • majorarea numărului de angajați din prima linie de control;
  • creșterea numărului de angajați responsabili de menținerea securității și ordinii publice, inclusiv cooperarea strânsă cu angajații IGC pentru a garanta în comun siguranță pasagerilor.
Aeroportul Chișinău

Aeroportul Chișinău. Sursa foto: Politia de Frontieră

Instituția mai arată că, în condițiile actuale, având în vedere infrastructura aeroportului, capacitatea de procesare este de circa 700 de pasageri pe oră. Dar, în anumite segmente de timp, numărul de pasageri crește până la 1200 de oameni pe oră, ceea ce este mult peste capacitățile existente.

Aeroportul Chișinău rămâne, în continuare, cel mai solicitat punct de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova, cu peste 17.000 de traversări zilnice.

Aeroportul Chișinău, ținta războiului hibrid al lui Putin

Pe de altă parte, trebuie menționat că Aeroportul din capitala Republicii Moldova a fost ținta unei lungi serii de alerte teroriste. Experții cred că aceste amenințări fac parte din războiul hibrid al regimului Putin contra Republicii Moldova.

Cea mai recentă alertă la Aeroportul Chișinău a avut loc în iulie, când angajații aeroportului și pasagerii aflați în el au fost evacuați, iar îmbarcările au fost întrerupte.

Anterior, pe 21 aprilie, alerta teroristă a pus pe jar atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele din România. Atunci s-a aunțat că, la bordul aeronavei ce venea de la Londra spre Chișinău se află o bombă. Avionul a aterizat la Iași, unde a fost activat planul roșu, iar Aeroportul din Chișinău a fost închis, după ce și cu privire la clădirea aerogării a fost ținta unor alerte cu bombă. Până la urmă, s-a dovedit că erau alarme false.

În plus, Aeroportul Chișinău a fost și scena unor provocări, din partea falangei putiniste din Republica Moldova, condusă de condamnatul fugar Ilan Șor. Protestele de la aeroport puse la cale de oamenii lui Șor, precum și actele de provocare petrecute în aerogară, nu sunt accidentale, ci fac parte din planul Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova, au declarat mai mulți experți.

Revista presei