Marcel Ciolacu, negocieri la Bruxelles. Se va întâlni cu Ursula von der Leyen

Marcel Ciolacu, negocieri la Bruxelles. Se va întâlni cu Ursula von der Leyen

România. Premierul Marcel Ciolacu se află joi la Bruxelles pentru o vizită oficială la Comisia Europeană, unde va avea o întrevedere cu președintele Ursula von der Leyen. În cadrul discuțiilor, aceștia vor aborda portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană, iar premierul va anunța ulterior numele viitorului comisar european.

Marcel Ciolacu este însoțit de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, iar un alt subiect pe agenda discuțiilor este stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ursula von der Leyen

Premierul Marcel Ciolacu intenționează să obțină pentru România un portofoliu economic în viitoarea Comisie Europeană, cel mai probabil responsabilitatea pentru bugetul Uniunii Europene, potrivit surselor citate de stiripesurse.ro. Favoritul pentru acest post este Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, care beneficiază de susținerea atât a premierului, cât și a PSD.

La ora 11:00, Marcel Ciolacu are programată o întrevedere importantă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta aceste aspecte și a avansa nominalizarea României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Ciolacu a subliniat importanța acestei întâlniri cu Ursula von der Leyen pentru stabilirea viitoarelor responsabilități ale României în Comisia Europeană. După ce se va finaliza discuția cu președinta CE, el va avansa nominalizarea pentru comisarul european și va continua cu pașii necesari pentru oficializarea acestei propuneri.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursă foto: facebook.com/CiolacuMarcel

Ce va mai face premierul în vizita de la Bruxelles

După întrevederea cu Ursula von der Leyen, la ora 12:30, Marcel Ciolacu va susține o conferință de presă la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Această sesiune de comunicare va oferi detalii suplimentare despre discuțiile avute la Bruxelles și va permite jurnaliștilor să adreseze întrebări legate de vizita sa și de viitorul comisar european.

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, prim-ministrul a anunțat că, pe lângă discutarea stadiului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va aborda și subiectul portofoliului României în viitoarea Comisie Europeană. Conform declarațiilor sale, această întâlnire va fi urmată de transmiterea oficială a propunerii pentru viitorul comisar european din partea țării noastre.

Pe cine ar putea numi Marcel Ciolacu în funcția de comisar european

Victor Negrescu este numele cel mai des menționat în contextul desemnării unui comisar european din partea României. Discuțiile recente s-au concentrat pe această propunere, cu speculații referitoare la posibila alocare a acestui rol europarlamentarului PSD. Totuși, numirea sa a devenit subiect de dispute politice în interiorul coaliției guvernamentale.

Într-o reacție critică, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a afirmat că desemnarea comisarului european ar trebui să fie o decizie luată în cadrul întregii coaliții, nu să fie monopolizată de PSD. Liderul liberal a subliniat că postul nu aparține unui singur partid și a sugerat că ar fi util să se considere și opțiunea pentru portofoliul de comisar european pentru Agricultură, care ar putea aduce beneficii considerabile fermierilor români și regiunii în general.

Ciucă a făcut apel la o discuție serioasă despre nevoile naționale, îndemnând partenerii de coaliție să lase deoparte interesele politice imediate. El a subliniat importanța abordării intereselor României ca prioritate, în contextul în care campania electorală va lua sfârșit și problemele de substanță vor rămâne.

Pe de altă parte, Mihai Tudose a contestat afirmațiile lui Ciucă, amintind că liderii liberali nu au fost implicați în mod deschis în procesul de consultare privind numirea comisarului european anterior, Adina Vălean. Tudose a reiterat că Marcel Ciolacu, în calitatea sa de prim-ministru, are competența de a face această nominalizare, subliniind rolul său esențial în acest proces.

 

 

 

Revista presei