Cine sunt suspecții în cazul unui asasinat din Turcia, reținuți în România

Cine sunt suspecții în cazul unui asasinat din Turcia, reținuți în România Poliția. Sursă foto: Facebook/PolitiaRomana

România. Autoritățile turce au raportat marți seară reținerea în România a trei persoane suspectate de implicare în asasinarea unui om de afaceri arabo-israelian la Istanbul. Poliția din Turcia a confirmat arestările, subliniind că investigațiile continuă pentru a aduna dovezi suplimentare.

Suspecți în cazul unui asasinat din Turcia, reținuți în România

Abdulkadir Anas, un cunoscut om de afaceri, a fost ucis prin împușcare duminică seara în Istanbul, în timp ce se afla într-un vehicul. Incidentul s-a soldat și cu rănirea altor doi bărbați, unul dintre ei fiind în stare gravă, conform raportărilor oferite de ABC News și autoritățile locale.

Suspecții în acest caz au reușit să fugă din Turcia și să traverseze frontiera în Bulgaria la scurt timp după atacul din cartierul Kagithane. Ulterior, aceștia au fost capturați în România, pe aeroportul Otopeni, în timp ce încercau să plece cu un avion.

Autoritățile române vor colabora cu omologii lor turci pentru extrădarea suspecților în Turcia. Conform Biroului guvernatorului din Istanbul, atacul ar fi fost provocat de o dispută financiară, iar patru persoane implicate în pregătirea atacului au fost deja reținute.

Ne puteți urmări și pe Google News
Poliția, dosar, ofițer, Dan Grigoriu

Poliția. Sursa foto: Facebook/ Poliția Română

Anchetă de amploare în Turcia

Poliția din Istanbul a lansat la începutul acestei săptămâni o anchetă de amploare, după ce un bărbat a fost ucis și alți doi bărbați au fost răniți într-un schimb de focuri în timp ce se aflau într-o mașină, au declarat.

Bărbatul mort a fost identificat ca fiind omul de afaceri Abdulkadir Anas. Tatăl său a negat că ar fi existat vreun motiv politic pentru atac.

„Nu avem nicio treabă cu politica, suntem arabi israelieni de origine palestiniană”, a declarat tatăl pentru agenția de presă Demiroren, care nu i-a publicat numele. Toți trei fuseseră inițial identificați ca palestinieni de către presa locală.

Se crede că Israelul ar putea fi implicat în acest asasinat

Folosirea unei arme de mână echipate cu amortizor în atacul mortal din Istanbul a generat speculații în presa turcă privind o posibilă implicare a Israelului. Acest tip de atac sofisticat a fost interpretat de unii ca o semnătură a unor grupuri cu legături internaționale, având în vedere că Turcia a oferit adăpost oficialilor Hamas în trecut. După declanșarea conflictului dintre Israel și Hamas, șeful agenției israeliene de securitate Shin Bet a menționat că organizația sa ar putea lua măsuri și în Turcia, adăugând o nouă dimensiune contextului acestui incident.

În urma atacului, biroul guvernatorului din Istanbul a clarificat că incidentul a fost provocat de o dispută financiară, iar trei suspecți implicați direct în atac au reușit să părăsească Turcia, trecând frontiera bulgară la două ore și jumătate după comiterea crimei. Autoritățile turce au confirmat că atacatorii au utilizat trei vehicule diferite pentru a-și complica urmele și pentru a evita detectarea, indicând o planificare detaliată a acțiunii.

Un prieten al victimei și o altă persoană, descrisă ca fiind gardă de corp, au fost răniți în atacul de duminică. Gardă de corp a suferit răni la picior, în timp ce prietenul victimei a fost grav afectat și se află în stare critică. Incidentul a avut loc pe strada Dilaver din cartierul Kagithane, unde atacatorul, mascat, a deschis focul asupra vehiculului.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au arătat atacatorul apropiindu-se de mașină și deschizând focul. Victima principală a încercat să se adăpostească într-un restaurant din apropiere înainte de a fi urmărită de atacator, care a părăsit scena după câteva secunde. Pistolul semiautomat cu amortizor lăsat la fața locului a fost găsit pe trotuar, iar zona a fost cercetată de echipele de criminalistică. Fotografii și înregistrări video au documentat starea dezastruoasă a locului și transferul victimei decedate la ambulanță.

 

Revista presei