Drumul care duce spre Vârful Moldoveanu, rupt de viitură. Mai mulți turiști au rămas blocați

Drumul care duce spre Vârful Moldoveanu, rupt de viitură. Mai mulți turiști au rămas blocați Vârful Moldoveanu. Sursa foto: Facebook/ Varful Moldoveanu

Munții Făgăraș. Salvamontiștii din Argeș au transmis duminică dimineață că drumul de acces către Stâna lui Burnei și Vârful Moldoveanu a fost distrus de o viitură puternică, recomandând turiștilor să își anuleze planurile de a ajunge în acea zonă.

Mai mulți turiști aflați sâmbătă seară pe traseu au rămas blocați, iar salvamontiștii încearcă în această dimineață să-i recupereze.

Drumul care duce spre Vârful Moldoveanu, distrus pe o porțiune de 100 de metri

„În urma codului galben de fenomene meteorologice periculoase, în comuna Nucşoara, Stâna lui Burnei, Vârful Moldoveanu, s-au produs aluviuni şi s-au rupt copaci şi un drum forestier.

Astfel, în această dimineaţă, un echipaj de pompieri a început deplasarea în zona respectivă pentru verificarea situaţiei”, a transmis ISU Argeş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea s-a rupt, la 5 km în amonte de confluenţa cu Zarna.

Intervenția salvatorilor este cu atât mai problematică cu cât în zona unde drumul s-a rupt nu există semnal, motiv pentru care nu se știe câți turiști trebuie salvați.

Salvamont Argeș

Salvamont Argeș. Sursa foto: captură video/ Facebook

Misiune problematică a salvamontiștilor

Ion Sănduloiu, șef Salvamont Argeș, a transmis că au rămas blocate și mai multe mașini, care cu siguranță nu vor putea fi aduse în siguranță la momentul actual, având în vedere starea drumului.

„Drumul este complet distrus pe cel puțin 100 de metri. Avem oameni în deplasare către fundul văii să vedem câte persoane sunt rămase în amonte.

Vrem să facem o balustradă de coardă pe porțiunea ruptă așa încât persoanele care sunt blocate să poată să coboare. Nu există semnal în zonă, nici măcar cu telefonul cu satelit nu se poate comunica”, a spus acesta.

Lipsa de semnal complică salvarea turiștilor de pe Moldoveanu

Șeful Salvamont a mai menționat că o echipă de salvatori au pornit în această dimineață pe traseul ce duce spre Moldoveanu, având de parcurs o distanță de aproximativ 13 km.

Din cauza lipsei de semnal, salvamontiștii trebuie să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația, apoi să se întoarcă pentru a organiza intervenția în funcție de circumstanțe și de numărul persoanelor blocate.

Revista presei