Cod roșu de caniculă. Harta cu județele în care temperaturile trec de 40 de grade Celsius

Cod roșu de caniculă. Harta cu județele în care temperaturile trec de 40 de grade Celsius Caniculă. Sursa foto: Graphix Made/ Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis o avertisare de Cod Roșu de caniculă mai multe județe din sudul și vestul României. Este a doua zi cu o căldură greu de suportat. Sunt afectate judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Cod roșu de caniculă

Valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor ajunge la 41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Meteorologii au anunțat că ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cod roșu

Cod roșu. Sursa foto ANM

Tot pe 16 august va fi în vigoare şi un Cod portocaliu de disconfort termic accentuat în centrul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum şi în vestul şi centrul Munteniei. Temperaturile maxime se vor situa între 38 - 39 de grade, iar minima va fi de 22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Cod galben în mai multe județe

Cod galben de caniculă va fi și în nordul Crişanei, Maramureş, Moldova şi local Transilvania şi Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi în general de 34 - 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, ITU se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi şi, local. Temperaturile minime vor fi de peste 20 de grade.

Ne puteți urmări și pe Google News
Caniculă

Caniculă. Sursa foto: Gerd Altmann/ Pixabay

Județele Constanța și Tulcea sunt singurele care nu vor fi afectate de căldura excesivă. Meteorologii au anunțat că valul de căldură va persista și în zilele următoare în majoritatea țării.

Vremea pentru următoarea perioadă

În săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Și în săptămâna 26.08.2024 – 02.09.2024 va fi mai cald decât este normal în această perioadă a anului, în special în sudul şi sud-vestul teritoriului. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 02.09.2024 – 09.09.2024, temperaturile se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-vestice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui uşor deficit în sudvestul, nord-vestul şi nord-estul ţării.

Revista presei