Cod portocaliu de caniculă. Temperaturi de foc și nopți tropicale în București şi alte 16 judeţe

Cod portocaliu de caniculă. Temperaturi de foc și nopți tropicale în București şi alte 16 judeţe Sursa Foto: Arhiva EVZ

ANM a emis un cod portocaliu de caniculă pentru Bucureşti şi alte 16 judeţe. În acest moment este în vigoare şi un cod galben de caniculă, valabil pentru alte judeţe.

Cod portocaliu de caniculă în București și alte 16 județe

Noul Cod portocaliu anunțat de ANM va afecta Capitala şi judeţele Tulcea şi Constanţa (parţial) şi Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt şi Dolj (integral).

Avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat până miercuri dimineaţa.

În zonele vizate de avertizarea meteorologilor se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Caniculă

Caniculă în intervalul 11 iunie, ora 10:00 - 12 iunie, ora 10:00

În general, temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În centrul Moldovei, nordul Olteniei şi pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi.

Pe alocuri, nopţile vor fi tropicale. Temperaturile minime vor atinge și depăși uşor 20 de grade.

ANM, cod portocaliu, cod galben, caniculă

Prognoza meteo ANM pentru perioada 10 iunie - 8 iulie

Prognoza meteo pentru săptămâna 10.06.2024 – 17.06.2024

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea sud-estică a țării, în special în regiunile sudice și sud-estice. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale.

Totodată, va ploua mult în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-vestice, în zona Munților Apuseni și în Carpații Meridionali.

Prognoza meteo pentru săptămâna 17.06.2024 – 24.06.2024

Va fi mai cald decât în mod normal și în această săptămână, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice.

Pe de altă parte, ploile vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 24.06.2024 – 01.07.2024

Valorile termice vor fi, și în această săptămână, mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.

Ploile vor fi prezente mai mult în regiunile nord-estice și la munte.

Prognoza meteo pentru săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024

Luna lui Cuptor începe cu temperaturi mai ridicate decât cele specifice, în special în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de ploi vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în extremitatea de nord a țării.