Polițiști anchetați pentru șpagă. N-au fost dați afară, ci doar trimiși la muncă de birou

Polițiști anchetați pentru șpagă. N-au fost dați afară, ci doar trimiși la muncă de birou Mașină de poliție. Sursa foto: Facebook/Poliția Română

București. Polițiști de laserviciul rutier anchetați pentru luare de mită de la șoferi. Ei primeau sume de bani care porneau de la 200 de lei pentru a trece cu vederea abaterile din trafic.

Ancheta vizează patru agenți de circulație care au comis aceste fapte în urmă cu aproximativ doi ani. Trei dintre aceștia au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

Polițiști anchetați pentru mită

Patru agenţi din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti sunt urmăriţi într-un dosar penal pentru luare de mită și fals. Conform datelor din anchetă, cei patru polițiști primeau bani de la şoferi care încălcau reglementările Codului Rutier. Unul dintre aceștia este suspectat că și-ar fi decontat voucherele de vacanţă, pe care le primeşte, cu o factură falsă.

Ancheta este gestionată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Pe lângă cei trei agenți în serviciu mai este vizat și un fost agent care s-a pensionat. El este inculpat, alături de ceilalți polițiști pentru cinci infracţiuni de luare de mită şi a două infracţiuni de luare de mită în formă continuată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii susțin că, în calitate de lucrător în cadrul DGPMB-Brigada Rutieră, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 200 şi 800 de lei. În schimbul banilor trecea cu vederea abaterile de la regulile de circulație ale șoferilor. Polițistul nu aplica sancţiunile prevăzute de lege, preferând mita.

Un alt agent este anchetat pentru patru infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi două infracţiuni de înşelăciune. El este acuzat că a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 200 şi 1300 de lei de la șoferi.

Trafic aglomerat pe Drumul Național DN 1

Trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

A decontat în fals vouchere de vacanță

În două ocazii diferite, în 2022 și 2023, același agent ar fi convins un agent de turism să-i emită o factură falsă pentru voucherele de vacanță. Astfel, a decontat 1.450 de lei. Acuzaţiile de fals au loc în contextul în care lucrătorii polițiști nu primesc în format fizic voucherele de vacanţă, ci decontează suma aferentă acestora.

Al treilea agent de poliţie este acuzat de luare de mită. El a primit, de la un șofer, suma de 1.300 de lei, în decembrie 2022, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu. El s-a alăturat celorlalți colegi polițiști anchetați pentru luare de mită.

De o infracţiune similară este acuzat şi al patrulea poliţist rutier. El ar fi primit 200 de lei, de la un șofer, în august 2022, pentru a nu-l amenda.

Agent de politie

Agent de poliție Sursa foto:Facebook/ Poliția Capitalei

Poliști retrogradați la munca de birou

Trei dintre agenți de poliție au fost plasaţi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În acest timp, cei patru polițiști se vor prezenta la serviciu. În schimb, au fost retrogradați de la munca de teren la cea de birou.

În acest caz, cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

Revista presei