Modificare majoră în Codul Rutier. Șoferii agresivi în trafic vor putea fi prinși mai ușor

Modificare majoră în Codul Rutier. Șoferii agresivi în trafic vor putea fi prinși mai ușor Poliția rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul a implementat o schimbare semnificativă în Codul Rutier, care facilitează identificarea mai eficientă a comportamentului agresiv al șoferilor în trafic de către poliție.

Mai exact, șoferii care manifestă comportament agresiv pot fi sancționați pe baza înregistrărilor foto-video realizate de martori cu telefonul mobil sau cu o cameră de bord.

Codul Rutier. Amenzi pe baza înregistrărilor de la amatori

„Art. 109 indice 3. — (1) Prin excepție de la prevederile art. 109 alin. (1), polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, astfel cum este prevăzută la art. 100 alin. (3) lit. i), și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 indice 1 alin. (2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, potrivit proiectului adoptat în ședința din 28 iunie 2024.

Astfel, șoferii pot fi sancționați și pe baza înregistrărilor audio-video transmise de alți participanți la trafic sau de administratorii drumurilor publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit noilor completări din Codul Rutier, sesizarea făcută poliției trebuie să includă însă anumite date de identificare ale celui care trimite dovezile foto-video, și anume: numele complet al persoanei, codul numeric personal sau, dacă este cazul, codul unic de identificare, informațiile de contact - numărul de telefon și adresa de corespondență, o declarație pe propria răspundere referitoare la veridicitatea aspectelor observate și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locația sau orice alte detalii relevante pentru identificarea locului unde a fost observată și înregistrată presupusa contravenție, precum și semnătura.

Cameră de bord, mașini

Cameră de bord. Sursa foto:promotor.ro

Ce mai trebuie să cuprindă dovezile video

Pentru a fi luată în considerare de autorități, înregistrarea audio-video trebuie să includă următoarele informații, după cum se arată în noile prevederi din Codul Rutier:

  • extrasele relevante din filmarea care capturează manevrele agresive observate de participantul la trafic;
  • data și ora la care au avut loc aceste manevre agresive;
  • locația sau alte detalii care pot ajuta la identificarea locului unde au avut loc aceste manevre agresive;
  • vehiculul implicat și numărul său de înmatriculare sau alte detalii de identificare relevante;
  • semnele rutiere din zona drumului public unde au avut loc manevrele agresive, care sunt relevante pentru constatarea contravenției, potrivit OUG adoptate.
Șoferi

Șoferi. Sursa foto: Dreamstime.com

Revista presei